IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в Evergrande се задълбочава, кредитор иззе централата ѝ в Хонконг

Силно задлъжнялата строителна компания спря плащанията по заем и два пъти не успя да продаде сградата

13:16 | 09.09.22 г.
China Evergrande Center е оценявана на 1,2 млрд. долара. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg
China Evergrande Center е оценявана на 1,2 млрд. долара. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Централата на китайската строителна компания Evergrande в Хонконг беше иззета от кредитор, след като изпитващата затруднения компания спря плащанията по заем и два пъти не успя да продаде сградата, съобщават четирима запознати източници, цитирани от Financial Times.

Кредиторът, чиято идентичност все още не е потвърдена, информирал Evergrande по-рано тази седмица, че е назначил съдия-изпълнител, който да поеме контрол върху имота, оценяван на 1,2 млрд. долара, и да го обяви за принудителна продажба, съобщават източниците.

Те допълват, че кредиторът имал обезпечение върху 26-етажната кула China Evergrande Centre близо до центъра на града, която му позволявала да поеме контрол върху актива.

Запознат с въпроса източник казва, че Evergrande е използвала в миналото сградата като обезпечение за заеми от консорциум от кредитори начело с China Citic Bank International, хонконгския филиал на китайската държавна банка.

Кредиторът е назначил съдия-изпълнители от компанията за преструктурирания Alvarez & Marsal, съобщават двама от източниците.

Миналия септември, когато се очертаваше спиране на плащанията от Evergrande, Citic Bank уведоми инвеститорите, че заемите ѝ за строителната компания са били обезпечени с ценна гаранция, въпреки че не съобщи повече подробности.

Evergrande беше най-видната строителна компания, която спря плащания миналата година, след като китайският имотен сектор беше обхванат от ликвидна криза. Тя съобщи на кредиторите си през януари, че ще обяви първоначален план до края на юли за преструктуриране на задълженията си на стойност 300 млрд. долара, които включват 20 млрд. долара по доларови облигации. Тя обаче пропусна този срок и вместо това заяви само, че е постигнала „положителен напредък“ по предложение за преструктуриране.

Evergrande се опита два пъти да продаде кулата. Миналия октомври китайската държавна компания Yuexiu Property се отказа да купи сградата в сделка за 1,7 млрд. долара заради притеснения за финансовото положение на строителната компания.

Тя отново обяви централата за продажба през юли, като привлече множество оферти, включително от хонконгската строителна компания CK Asset Holdings на Ли Ка-шин.

Но запознат с търга източник съобщи, че тя отново се е провалила, защото офертите били твърде ниски, отразяващи отчаяната нужда на Evergrande да набере средства.

Evergrande продава активи, включително имоти и дяловете си в компании в опит да изплати част от дължимите суми на кредиторите си. Президентът на компанията също обяви лични активи за продажба, включително частни самолети. Тази седмица Evergrande съобщи, че ще продаде оставащите си дялове в Shengjing Bank за 1,1 млрд. долара.

Строителната компания, която е листната в Хонконг, но търговията с акциите ѝ е спряна от март, все още не е информирала пазара, че е назначен съдия-изпълнител за един от големите ѝ активи в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още