IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Програмата за млади таланти на Филип Морис България IMPACT Graduate Program от първо лице

И тази година Филип Морис България отвори вратите си за ново поколение млади таланти, които искат да натрупат опит и да се потопят в света на бизнеса

09:00 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Филип Морис България
Снимка: Филип Морис България

Ежегодната програма IMPACT Graduate Program на международната компания е уникална възможност за младежите не само да приложат наученото в университета, но и да се развиват професионално под ръководството на опитни експерти.

Днес ще ви запознаем с четиримата амбициозни стажанти Василена Пенчева, Александър Янков, Изабел Йончева и Деница Димитрова и с техните ментори Ирена Костова, Мартин Дабевски, Сияна Караманлиева и Цвета Тишинова. В интервю с тях ще разкрием какви са ползите и предизвикателствата от стажантската програма на Филип Морис България и как млади таланти и професионалисти с дългогодишен опит се учат взаимно, създавайки среда на споделено знание и кариерно израстване.

Ирена Костова, ръководител отдел "Научни въпроси" (вдясно) и Василена Пенчева, стажант в отдел "Научни въпроси" (вляво). Снимка: Филип Морис България Ирена Костова, ръководител отдел "Научни въпроси" (вдясно) и Василена Пенчева, стажант в отдел "Научни въпроси" (вляво). Снимка: Филип Морис България

Ирена Костова, ръководител отдел „Научни въпроси“

Каква е ролята на ментора във Филип Морис България и защо избра да влезеш в нея?

Ролята на ментор в професионалното развитие на един млад човек e от една страна отговорност в това да предадеш знанията си, а от друга - възможност за обмяна на опит, изслушване и приемане на различни перспективи. Благодарна съм на Филип Морис България, че тази година за пръв път в отдел „Научни въпроси“ имаме възможност да работим с млади и мотивирани таланти. Избрах да бъда част от програмата, защото вярвам в положителната енергия, която младите внасят, в любопитството да учат как функционира една голяма корпорация, както и в амбицията си да придобият опит, който би бил от огромна помощ за бъдещо професионално развитие.

Менторството на млад талант е свързано с различни моменти, в които един път ти се учиш на нещо, а друг път трябва да предадеш знания. Важно е невинаги ти да даваш решенията на определен казус, а да предоставиш възможност на младите да помислят и сами да стигнат до решение. За мен основният момент в работата с млад талант е да покажеш още в началото разбиране и уважение, както и че е част от екип и всчики заедно гледаме в една посока. 

Василена Пенчева, стажант в отдел „Научни въпроси“

Трудно ли е да балансираш следването в университет и стажа във Филип Морис България?

Балансът между двете не е лесен, но получавам изключително разбиране от екипа ми във Филип Морис България, както и от университета, така че да успявам да съм продуктивна и на двете места. Да бъда в корпоративна среда е нещо ново за мен. Попадаш в нова среда и искаш да намериш бързо своето място в нея, едновременно да се учиш и да успяваш да бъдеш полезен. Благодарна съм, че каквото и да възникне като въпрос от моя страна, веднага получавам съдействие от екипа, както и поле за изява на идеите ми, което действа много мотивиращо.

Мартин Дабевски, супервайзър "Бранд и портфолио" (вляво) и Александър Янков, стажант в отдел "Бранд и портфолио" (вдясно). Снимка: Филип Морис България Мартин Дабевски, супервайзър "Бранд и портфолио" (вляво) и Александър Янков, стажант в отдел "Бранд и портфолио" (вдясно). Снимка: Филип Морис България

Мартин Дабевски, супервайзър „Бранд и портфолио“

За поредна година влизаш в ролята на ментор. Какво ти носи възможността да напътстваш и обучаваш млади таланти?

Възможността да напътствам нови млади таланти на първо място ми дава нова перспектива – нов поглед над начина на работа, над това, което правим, над това как светът и човешките нагласи се развиват. Тази перспектива е изключително ценна както за мен, така и за младия талант, когото наставлявам. Подходът ми в началото е винаги един и същ - отделям време, в което да направим детайлен план за навлизане в ежедневната работа и процеси, за да може човекът да се чувства спокоен с всички новости, с които се сблъсква. Задаването на въпроси е абсолютно задължително и създаването на безопасна среда за тяхното задаване е ключова – по-добре е човек, който иска да се научи, да го направи спрямо неговия индивидуален начин на адаптиране.

Александър Янков, стажант в отдел „Бранд и портфолио“

С какво те привлече програмата на Филип Морис България IMPACT Graduate Program?

С възможността да придобия практически опит в голяма международна компания, която залага на иновации и развитие. Работата по реални проекти и наличието на менторство ми позволяват да израсна професионално и да допринеса за значими промени. Възможностите за развитие са огромни. Впечатлен съм от отворената и подкрепяща работна среда. Научих много за целите на компанията, корпоративната култура и работата в екип, а също така успях да приложа теоретичните си знания в реални ситуации, което ме направи по-уверен и подготвен за бъдещи предизвикателства.

Сияна Караманлиева, мениджър отдел "Бранд и портфолио" (вдясно) и Изабел Йончева, стажант отдел "Бранд и портфолио" (вляво). Снимка: Филип Морис България Сияна Караманлиева, мениджър отдел "Бранд и портфолио" (вдясно) и Изабел Йончева, стажант отдел "Бранд и портфолио" (вляво). Снимка: Филип Морис България

Сияна Караманлиева, мениджър отдел „Бранд и портфолио“

Отговорността да предадеш знания и умения на млад талант е голяма. Изтощаващо ли е да бъдеш ментор или ти носи удоволствие?

Да бъдеш ментор е сериозна отговорност и със сигурност има предизвикателства. За мен да си ментор има две страни – докато споделям своя опит, аз също се уча от стажантите. Техните свежи идеи и гледна точка ми помагат непрекъснато да подобрявам своите умения, както и да се уча на търпение. Разбира се, има много предизвикателни моменти, особено когато трябва да съчетая менторството с всички професионални ангажименти и отговорности. За мен обаче радостта да видиш как някой, когото си наставлявал, постига целите си и да знаеш, че ти си изиграл важна роля в процеса, е изключително удоволетворяващо. Мисля, че всички в някакъв момент от кариерния ни път трябва да се ангажираме с това да създаваме и насърчаваме следващото поколение таланти.

Когато работя с колеги, които са в началото на своя професионален път, подходът ми е съсредоточен върху това да ги подкрепям, напътствам и насърчавам да взимат самостоятелни решения. Грешките са част от процеса на учене и ги използвам като поучителни моменти. Винаги съм на разположение да отговарям на въпроси и да споделям опита си. Включвам младите таланти в екипни дискусии и им давам малки проекти, които да ръководят сами, оценявайки техния принос и идеи. Това насърчава чувството за принадлежност и им помага да разберат важността на работата в екип.

Изабел Йончева, стажант отдел „Бранд и портфолио“

Как смяташ, че програмата на Филип Морис България IMPACT Graduate Program ще помогне за кариерното ти развитие?

Програмата ми предоставя възможност да се запозная с начина на работа и вътрешната култура на корпоративния свят, което със сигурност ще ми помогне в бъдещите ми кариерни избори. Опитните професионалисти в организацията също са ключов фактор за моето развитие, тъй като от тях придобивам нови знания и умения, до които иначе нямаше да се докосна. Създаването на професионална мрежа с изключително ценни контакти е важно не само в краткосрочен, но и в дългосрочен кариерен план.

Мотивира ме възможността за развитие, признанието и приносът ми към компанията. Участвайки в проекти, които ми позволяват да откривам свои предимства и недостатъци, аз усъвършенствам уменията си. Признанието за добре свършена работа пък ме мотивира да продължавам да се старая, а фактът, че работя върху реални задачи, които биват оценени, ми показва, че работата ми има принос за екипа.

Цвета Тишинова, старши анализатор в отдел "Потребителско изживяване" и Деница Димитрова, стажант в отдел "Потребителско изживяване". Снимка: Филип Морис България Цвета Тишинова, старши анализатор в отдел "Потребителско изживяване" и Деница Димитрова, стажант в отдел "Потребителско изживяване". Снимка: Филип Морис България

Цвета Тишинова, старши анализатор в отдел „Потребителско изживяване“

Каква е ролята на ментора във Филип Морис България и защо избра да влезеш в нея?

Ролята на ментора е много отговорна. Той трябва да помогне на стажанта да разбере как функционира компанията, какви са нейните цели и как стажантът и менторът в екип спомагат за достигането им. Менторът трябва да дава добър пример, да оказва подкрепа, да дава обратна връзка и да делегира отговорности, чрез които стажантът да развива различни умения. Харесвам цялостната идея на стажантската програма и искрено вярвам, че това помага за по-добра ориентация към функцията, в която занапред стажантите биха искали да се развиват и изграждат своя професионален път.

Деница Димитрова, стажант в отдел „Потребителско изживяване“

С какви предизвикателства се сблъскваш по време на стажа? Как ги преодоляваш?

Още в самото начало на IMPACT Graduate Program силно впечатление ми направи това, че трудът, знанията и отговорностите на стажантите се ценят високо тук и влияят върху ежедневния работен ритъм. Възможността да бъда част от работния процес и да колаборирам с професионалисти с дългогодишен опит превръща сухите ми механични знания, придобити в университета, в една структурирана, цветна и взаимодействаща си картина. Това означава активно участие в проекти и дискусии, което само по себе си носи предизвикателства. Благодарение на екипа и на моя ментор, притеснението ми се превърна в мотивация, защото при всеки мой въпрос и затруднение срещам единствено разбиране, търпение и подкрепа.

Статията е предоставена от Филип Морис България.

Последна актуализация: 17:34 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Мениджмънт виж още
Финанси виж още