IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световният бизнес е изплатил рекордните 606 млрд. долара дивиденти за второто тримесечие

През този период на банковия сектор се дължи една трета от ръста на дивидентите

14:09 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Компаниите по света отново са изплатили рекордни дивиденти на своите акционери през второто тримесечие на 2024 г. Това се отнася особено силно за банковия сектор, който се възползва от по-високите лихви, показват данни в доклад на британско-американската компания за управление на активи Janus Henderson, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

Изплатените дивиденти на акционерите са достигнали обща сума от 606,1 млрд. долара през второто тримесечие в световен мащаб, което е с 5,8 на сто повече спрямо същия период на миналата година, пише още в доклада.

През този период на банковия сектор се дължи една трета от ръста на дивидентите в среда, в която 92 на сто от компаниите по света са успели да увеличат или запазят нивото на дивидентите си.

Източник: Janus Henderson Източник: Janus Henderson

В Европа дори "над половината от ръста на дивидентите идва от банковия сектор, който се облагодетелства от повишаването на лихвените проценти", се уточнява в доклада на Janus Henderson.

"Европа доминира през второто тримесечие и регистрира плащания" на историческо ниво, с ръст от 7,7 на сто в сравнение с предходната година, "с рекордни суми във Франция, Италия, Швейцария и Испания", заявяват от компанията за управление на активи в доклада.

Изразено в американски долари, за по-лесно сравнение в световен мащаб, сумите, изплатени на акционерите от европейските компании достигат 204,6 млрд. долара. Това е най-високата досега сума за едно тримесечие, изплащана на Стария континент.

Френските и германските компании заедно са допринесли за около половината от общата сума за континента.

Франция отчита безпрецедентен размер на изплатените дивиденти в размер на 58,6 млрд. долара (54,3 млрд. евро), което е ръст от 6,8 на сто през второто тримесечие, което отново поставя страната начело в Европа, коментира Шарл-Анри Ерман, ръководител на продажбите за посредниците във Франция и Бенелюкс в Janus Henderson.

"Изключителните дивиденти от страна на производителя на луксозни стоки Hermes и европейския самолетостроител Airbus направиха възможно "достигането на нови висоти", заяви той и допълни, че "френската застрахователна компания Axa и банка BNP Paribas имат най-голям принос за растежа благодарение на силната рентабилност".

В Германия, от друга страна, дивидентите са намалели с 1,2 на сто, но възлизат общо на 47,2 млрд. долара (43,8 млрд. евро). Резкият спад на дивидентите от страна на фармацевтичния и агрохимичен концерн Bayer е част от плана на компанията за намаляване на дълга, свързан с придобиването на американската компания Monsanto през 2018 г.

В САЩ, където дивидентите са се увеличили с 8,6 на сто през второто тримесечие, две пети от този ръст се дължи на изплащането на първия дивидент от страна на технологичните корпорации Meta и Alphabet.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още