IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главният изпълнителен директор на Nestle се оттегля след 8 години на поста

Неговото място поема Лоран Фрейкс, когото описват като ветеран в компанията

21:20 | 22.08.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Швейцарската компания Nestle сменя дългогодишния си изпълнителен директор Марк Шнайдер с Лоран Фрейкс, съобщава Ройтерс. Дружеството предприема този ход в момент, в който е изправена пред затруднения да повиши продажбите си.

Шнайдер е решил да се оттегли като изпълнителен директор и член на борда на директорите след 8 години, в които е начело на най-голямата компания в света за пакетирани храни. 58-годишният германец успя да промени дългогодишната структура на компанията, водена от категории, и да я раздели в пет географски бизнеса. Той преведе компанията през COVID-19 и кризата с повишената цена на живота.

Въпреки силното представяне на дружеството след пандемията, в последно време то се сблъсква със затруднения, като през миналия месец намали прогнозата си за продажбите за цялата година и обяви, че трябва да забави покачването на цените, тъй като за клиентите, които са финансово притиснати, именно цената вече е водеща.

Акциите на производителя на KitKat и инстантното Nescafe се понижиха с 8% през 2024 г., а конкуренти като Unilever постигнаха ръст от 29%.

Докато Unilever, Danone и други производители на хранителни продукти успяха през последните тримесечия да намалят цените на някои продукти и да увеличат обема на продажбите, Nestle продължава да се бори да възвърне лоялността на купувачите, изгубени при повишаването на цените вследствие на пандемията и нахлуването на Русия в Украйна.

Запитан как стратегията му ще се различава от тази на Шнайдер, Фрейкс заяви пред журналисти, че фокусът му ще бъде върху основните марки.

Лоран Фрейкс, който поема новия си пост от 1 септември, е част от компанията от 1986 г. Оттогава е имал различни позиции, включително – мениджър на европейския бизнес на Nestle по време на финансовата криза през 2008 г. След това оглавява американския отдел на компанията, а след това поема бизнеса в Латинска Америка през 2022 г.

 „Ветеран, който познава Nestle отвътре и отвън, както и пазарите, поема поста“, заяви анализаторът на Bank Vontobel Жан-Филип Бертши в коментар за промяната.

„За мен е привилегия да получа възможността да продължа да изграждам и укрепвам Nestle“, каза Фрейкс.

Шнайдер, който е бивш шеф на германската здравна компания Fresenius, беше първият външен служител на Nestle от близо век насам, когато през 2016 г. пое ръководството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още