IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплащането на британските мениджъри достигна нов рекорд

То обаче продължава да изостава от възнаграждението на американските им колеги

08:53 | 12.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главните изпълнителни директори на най-големите компании във Великобритания са получили рекордно заплащане миналата година, но заради забавящия се темп на повишения разликата в заплащането със САЩ се разширява, съобщава Bloomberg.

Медианното заплащане за главните изпълнителни директори на компании от FTSE 100 се е увеличило с 2% до 4,19 млн. паунда (5,35 млн. долара) на годишна база, посочва проучване на мозъчния тръст High Pay Centre. Това е значително под увеличението от 21% през миналата година и доста под повишенията на ръководителите на големи американски компании, показва отделно проучване.

Данните следват призиви на британски мениджъри за по-високо заплащане, за да се конкурират с нивата в САЩ. Миналата година главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса Джулия Хогет заяви, че ограниченията в заплащането на мениджърите спират усилията на компаниите да привличат най-големите таланти, а освен това подкопава привлекателността на Лондонското Сити след Brexit.

2-процентовото увеличение на главните изпълнителни директори на британски компании се сравнява с годишното повишение от 12,5% на медианното заплащане на колегите ми от компаниите в S&P 500 за 2024 г., посочва доставчикът на данни ISS-Corporate, подразделение на Institutional Shareholder Services.

Последното увеличение във Великобритания показва по-скоро малък брой компании, които плащат много, а не големи увеличения навсякъде, казва директорът на High Pay Centre Люк Хилдярд.

Паскал Сороа, главен изпълнителен директор на производителя на лекарства AstraZeneca, е на върха сред мениджърите във FTSE 100 за миналата година с общо заплащане от 16,9 млн. паунда. По-рано той е казвал, че заплащането му се сравнява неблагоприятно с ръководителите на фармацевтични компании в САЩ и на други места, а един от най-големите акционери в компанията заяви убеждението си, че Сороа е „изключително ниско платен“.

Други мениджъри в списъка включват главният изпълнителен директор на Relx Ерик Енгстрон, който е изкарал 13,6 млн. долара, и шефът на Rolls-Royce Holdings Туфан Ергинбилгич, който е получил подобна сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още