IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да отгледаш лидерка

Лятната академия за женско лидерство на Huawei си поставя за цел да създаде ключови умения у млади момичета и подкрепяща общност

09:17 | 01.08.24 г.
Снимка: Huawei
Снимка: Huawei

Без конкуренция

Подборът на участничките не е традиционен. Момичетата не изпращат автобиография, а само мотивационен текст, в който посочват защо искат да участват. Журито, което оценява писмата, включва представители на бизнеса, на политическия живот и на научните среди.

„Момичетата не могат да прикачат автобиография. Не искам да знам в кой университет са учили, защото това може да е отправна точка за неравенство. Да сте учили в Йейл или Харвард не е същото като да сте учили в Университе на Кастилия-Ла Манча например. Не искам момичета да бъдат отхвърлени, защото нямат „правилния“ академичен бекграунд“, категорична е Хереро.

Лятното училище за женско лидерство на Huawei помага на участничките да научат повече за работата в екип. Снимка: Huawei Лятното училище за женско лидерство на Huawei помага на участничките да научат повече за работата в екип. Снимка: Huawei

От откриването си през 2021 г. училището е привлякло 12 хил. кандидати. Във Варшава над 70 експерти и преподаватели имаха задачата да обучат тазгодишните участнички. Идеята на Лятната академия за женско лидерство е не просто да даде основни знания и мотивация на момичетата, но и да създаде общност от жени в различни области и техните ментори, в която те винаги да могат да търсят подкрепа, професионален съвет и помощ.

Едно от големите постижения според Берта Хереро е, че голяма част от участничките стават по-уверени и кандидатсват за позиции, за които иначе не биха се осмелили по-рано. Същевременно всички завършили академията попадат в нейната алумни общност. Част от момичетата се превръщат в лектори и ментори в следващите издания на академията.

Народният представител Деница Симеонова участва в една от сесиите в рамките на академията. Снимка: Huawei Народният представител Деница Симеонова участва в една от сесиите в рамките на академията. Снимка: Huawei

„Една от участничките в предишните издания в момента е най-младият член на естонския парламент и участва в изборите за Европейски парламент“, разказва Хереро, допълвайки, че много от момичетата наистина се превръщат в лидери в своите области.

Същевременно средата в академията не насърчава конкуренцията между участничките, а помага за развитието на умения за съвместна работа.

„Най-силно впечатление ми направи колко акценти има в работата в екип. Аз съм свикнала на работа в екип, но когато той е интернационален, наистина можеш да видиш отличителните неща в различните култури. Дадох си сметка, че имам какво да науча още за работата с хора, което за мен е най-ценното“, споделя Василена.

Снимка: Huawei Снимка: Huawei

Смелостта да опитваш

Участието в проекти и програми не е нещо ново за младите хора в България. Въпреки това не всички се осмеляват да кандидатстват за подобни проекти в чужбина. Василена вече е преминала през няколко инициативи в областта на лидерството, включително Лятната лидерска академия на Американския университет в България, Тийноватор, Тук-Там Кошер.

„Някои от хората, с които съм се запознала на проекти, бяха много ентусизирани от участието ми в програмата, бяха изключително горди. Но моите приятели не са участвали, не са ходили по Еразъм проекти. Мисля, че това, което им липсва, не е толкова широкоскроеност, а по-скоро нямат увереност в себе си. Въпросите им не бяха как са ме приели, а как имам смелостта да отида, да говоря на английски, да пътувам сама. Често хората на моята възраст нямат увереността и разбирането, че не е толкова страшно. Просто трябва да го направят“, споделя Василена.  

Тазгодишните участнички в академията на гала вечерята, организирана по случай завършването им. Снимка: Huawei Тазгодишните участнички в академията на гала вечерята, организирана по случай завършването им. Снимка: Huawei

Същевременно всяко следващо издание на Лятното училище за женско лидерство се радва на все повече кандидати от България.

„Българските кандидатки обичайно са най-младите. Това е впечатляващо. Има страни, в които момичетата, които кандидатсват, са по-големи и вече са взели бакалавърска степен. Така че съм обнадеждена за България, защото момичетата от много ранна възраст вече имат интерес към това да се превърнат в лидери и да усвоят уменията, от които имат нужда“, коментира Берта Хереро.

Следващото издание на академията ще включи момичета от още три държави – Исландия, Швейцария и Турция, споделя още тя.

Василена си тръгва от Лятното училище за женско лидерство с разбирането, че трябва да бъде по-отворена към други идеи.

„Дори когато мислиш, че не се разбираш с някой човек, можеш да научиш наистина много от него. Важно е да знаеш, че има много какво да научиш за хората и това не е един статичен процес. Трябва да уважаваш мнението на всички и да научиш как се общува с тях“, посочва тя. А думата любопитство абсолютно приляга на профила ѝ на потенциален бъдещ лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още