IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да отгледаш лидерка

Лятната академия за женско лидерство на Huawei си поставя за цел да създаде ключови умения у млади момичета и подкрепяща общност

09:17 | 01.08.24 г.
Снимка: Huawei
Снимка: Huawei

Любопитство. С тази дума Лятното училище за женско лидерство, организирано от Huawei, описва тазгодишната участничка Василена Узунова, когато тя се качва на сцената, за да получи грамотата си за завършване на програмата. Само седмица по-рано 18-годишната Василена от София е прекрачила прага на училището заедно с още 29 момичета – по едно от страните от Европейския съюз, Украйна и Западните Балкани. 

В рамките на седем дни Василена, която е най-малката участничка в тазгодишното лятно училище, е преминала през обучения, лекции и уъркшопи във Варшава, които да я превърнат в лидер на по-късен етап от живота ѝ.

Василена Узунова (вдясно) се представя в рамките на академията. Снимка: Huawei Василена Узунова (вдясно) се представя в рамките на академията. Снимка: Huawei

„Разбрах за програмата от Instagram. Търсех много такива програми и алгоритъмът вече знае какво да ми показва... През последните две години участвам в доста такива проекти за предприемачи, за лидерство“, разказа пред Investor.bg българската участничка.

Нуждата от подобни инициативи

Подобни училища се появяват поради продължаващите неравенства между мъжете и жените, когато става дума за по-високи и ръководни позиции в бизнеса и политиката. Към 2023 г. жените представляват 41,9% от работната сила по света, но само 32,3% от старшите лидерски позии се заемат от жени, сочи Global Gender Gap Report 2023 на Световния икономически форум.

Жените главни изпълнителни директори на компании от Fortune 500 достигнаха исторически връх от 52 миналата година, но това се равнява на едва 10,4% от всички изпълнителни директори в тези гиганти, разкрива доклад на Holon IQ, наречен „The 2024 Global State of Women's Leadership“. Той допълва, че има напредък по отношение на женското лидерство, но като цяло делът на дамите на ключови позиции остава нисък.

Снимка: Huawei Снимка: Huawei

В Лятното училище за женско лидерство на Huawei има не само момичета, които търсят добра реализация и високи позиции в корпоративния сектор, но и такива, които отправят поглед към политиката и гражданските инициативи. Сред тях е Василена от България, която през есента ще започне първата си година в бакалавърската програма „Европеистика“ в Софийския университет. 

Същевременно по данни на UN Women към 1 юни 2024 г. в света има само 27 страни, където 28 дами служат като държавни глави или стоят начело на правителство. Организацията прогнозира, че при сегашния темп на развитие равенство между половете на тези най-високи държавни позиции няма да бъде постигнато в следващите 130 години.

Mъжко решение

Лятното училище за женско лидерство стартира през 2021 г., а зад него стои испанката Берта Хереро, която е ръководител на отдел „Разнообразие, равенство и приобщаване" в Huawei Europe. „Беше по време на пандемията. Ходех по плажа в Лансароте, където съм родена, и идеята се появи. Винаги съм искала да създам нещо като училище. Исках другите да имат достъп до образование. Казах си, че когато се върна в офиса си в Брюксел, ще предложа идеята на мениджъра ми и ще видя какво мисли“, разказва тя пред Investor.bg.

Берта Хереро е директорът на Европейската лидерска академия и ръководител на отдел „Разнообразие, равенство и приобщаване" в Huawei Europe. Снимка: Huawei	Берта Хереро е директорът на Европейската лидерска академия и ръководител на отдел „Разнообразие, равенство и приобщаване" в Huawei Europe. Снимка: Huawei

Връща се в белгийската столица с идеята, че никой няма да я подкрепи.

„За моя най-голяма изненада, мениджърът ми по това време – 40-годишен мъж от Китай – разгледа предложението. Без капка съмнение каза: Остави всичко, което правиш в момента, и се фокусирай върху това“, споделя Берта, допълвайки, че във Варшава е шестото издание на академията.

Академията среща 29-те участнички с лектори от цяла Европа, от които учат какво е да си предприемач, какво те прави такъв, какво е значението на провала, кога и как се поставят граници в работната среда, как се работи в екип и как се говори пред публика. Предвидени са няколко сесии за участието на жените в STEM, за значението на новите технологии и иновации. Между по-тежките сесии момичетата имат организирани сесии по йога и медитация, за да се учат колко важно е да си почиват.

Последна актуализация: 09:31 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още