IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската медийна империя Axel Springer се разделя в сделка с KKR

Компанията за частни капиталови инвестиции поема контрола върху бизнеса с обяви, а главният изпълнителен директор и вдовицата на Аксел Шпрингер - медийния бизнес

19:13 | 19.09.24 г.
Централата на Axel Springer в Берлин. Снимка: Bloomberg LP
Централата на Axel Springer в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Германската медийна империя Axel Springer ще бъде разделена между главния изпълнителен директор Матиас Дьопфнер и компанията за частни капиталови инвестиции KKR, съобщи компанията в четвъртък. Сделката ще осигури на главния изпълнителен директор и милиардер контрол над изданията Bild и Politico, предава Ройтерс.

Печелившият бизнес на Axel Springer с обяви ще стане отделно дружество, чийто мажоритарен собственик ще бъдат американската компания KKR и канадската CPP Investments, съобщи медийната компания в комюнике.

Двете страни са постигнали сделка да разделят Axel Springer през лятото, съобщи запознат източник пред Ройтерс в събота.

В съобщението не се дава оценка на компанията.

Запознати източници съобщават пред Ройтерс, че в момента страните оценяват цялата компания на 13,5 млрд. евро, като бизнесът с обяви съставлява около 10 млрд. евро.

Това би било около два пъти повече от стойността на групата, когато KKR влезе като стратегически инвеститор преди пет години в сделка, която предшестваше отписването на Axel Springer от борсата през 2020 г.

Axel Springer съобщи, че окончателното споразумение за раздялата се очаква през следващите месеци, като сделката трябва да бъде финализирана през второто тримесечие на следващата година.

Издателството, което е основано от бизнесмена Аксел Шпрингер през 1946 г. в Хамбург, се превърна в най-влиятелната медийна компания в Германия с десния таблоид Bild, който е най-четеният вестник в страната с ежедневен тираж от малко под 1 млн. броя към края на 2023 г.

Днес медийната компания се стреми да разшири влиянието си в Северна Америка, след като купи политическото издание Politico за 1 млрд. долара през 2021 г.

Кандидати за IPO

Свелката за разделянето на Axel Springer ще предаде медийните активи на компанията на Дьопфнер и на членовете на семейство Шпрингер, включително на 82-годишната Фриде Шпрингер, вдовица на Аксел, която заздрави контрола върху бизнеса след смъртта му през 1985 г., след което постепенно предаде властта на избрания си наследник Дьопфнер.

KKR и партньорът ѝ CPP Investments в момента притежават дял от съответно 35,6% и 12,9% в Axel Springer, а Дьопфнер и Фриде Шпрингер имат съответно 21,9% и 22,5%.

В писмо до служителите Дьопфнер заяви, че Axel Springer ще стане миноритарен акционер в бизнеса с обяви, който включва портала за обяви за работа Stepstone и имотния сайт Aviv, с „вероятно около 15%“ в замяна на медийните активи.

Идеалният сценарий за Дьопфнер и Фриде Шпрингер беше KKR и CPP „да организират IPO на мнозинството от бизнеса с обяви или да поемат контрола върху него, а ние да притежаваме само миноритарен дял в замяна на целия медиен бизнес“, отбеляза главният изпълнителен директор в имейла до служителите.

Axel Springer се готвеше за първично публично предлагане на Stepstone, но плановете за него бяха отменени след началото на войната в Украйна през 2022 г.

KKR и CPP вероятно ще се опитат да организират IPO през второто полугодие на 2025 г., съобщи източник от индустрията.

Aviv също е смятан за потенциален кандидат за IPO, но запознати източници твърдят, че компанията все още не е готова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още