IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Remy Cointreau се надява на възстановяване на продажбите въпреки трупащите се проблеми

Компанията заяви, че сега очаква пореден двуцифрен спад на органичните продажби за финансовата 2024-2025 г.

13:36 | 25.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Remy Cointreau понижи годишните си насоки в петък, забавяйки възстановяването си от упорития двуцифрен спад на продажбите. Това отлага още повече обрата на ключовия американски пазари и сигнализира за задълбочаващи се проблеми в Европа и Азия, предава Ройтерс.

Производителят на коняка Remy Martin и ликьора Cointreau се радваше на процъфтяващ растеж след пандемията от Covid-19, тъй като потребителите харчеха за скъпи алкохолни напитки. През последните години обаче компанията претърпя значителен обрат в представянето си заради влошаването на икономиките.

Компанията заяви, че сега очаква пореден двуцифрен спад на органичните продажби за финансовата 2024-2025 г. след понижение от 19,2% миналата година, а не постепенно възстановяване, водено от втората половина на годината. Това ще се отрази и на маржа на печалбата.

Акциите на Remy поевтиняха с 3,6% в ранната търговия, но по-късно се възстановиха частично до спад от 1,3% около 10:30 ч. Те вече са на най-ниското си ниво от 2016 г. насам.

Предупрежденията са поредната лоша новина за френската компания след решението на Пекин да наложи мита върху вноса на бренди от Европейския съюз (ЕС). Компанията заяви, че въздействието ще бъде минимално за тази година, приключваща на 31 март, и тя ще „активира плана си за смекчаване на последиците от 2025-26 г.“.

„2024-25 ще бъде година на преход“, заяви Remy. Компанията каза, че все още очаква да продължи напредъка си към едноцифрен ръст на годишните продажби от следващата си фискална година.

Remy вече претърпя рязък спад на продажбите в САЩ, където високите лихви и опасенията за икономическите перспективи накараха търговците на дребно и на едро да намалят запасите от скъпи алкохолни напитки.

70% от продажбите на компанията са на коняк, като по-голямата част от тях са на пазарите в САЩ и Китай.

Remy заяви, че Съединените щати няма да се върнат към растеж преди четвъртото тримесечие. Компанията е очаквала по-добри резултати в САЩ, които да доведат до по-добро второ полугодие.

Тя подчерта по-трудния пазар в Китай, където бавната икономика е засегнала търсенето, както и по-рязък спад на продажбите в други части на Азия. Свиването от 18,8% в Европа, Близкия изток и Африка задълбочи проблемите.

Компанията заяви, че ще започне нов план за съкращаване на разходите на стойност 50 млн. евро.

Органичните ѝ продажби са спаднали с 16,1% през второто тримесечие, което е над прогнозирания от анализаторите спад от 15,4%.

Конкурентите Pernod Ricard и луксозният гигант LVMH, собственик на коняка Hennessy, също наскоро не успяха да изпълнят прогнозите си на фона на по-трудната икономика в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още