IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петкратен ръст в печалбата на Градус за полугодието

Реформите, предприети от новия мениджмънт, дават резултат

11:28 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Градус
Снимка: Градус

Значителен ръст на печалбата за полугодието регистрира Градус АД в консолидирания отчет за второто тримесечие. Нетната печалба от началото на годината е в размер на 20,88 млн. лв., което е петкратен ръст в сравнение със същия период на миналата година, когато тя беше едва 3,8 млн. лв. 

Рекордните резултати се дължат на комбинация от фактори: професионален мениджмънт, оптимизации и модернизация.

Реализираната печалба е придружена от амбициозна дългогодишна инвестиционна програма с бюджет в размер на 30-50 милиона лева, анонсирана от ръководството. Тя ще бъде финансирана със собствени средства, основно чрез реинвестиране на финансови резултати.

Впечатление прави успешното управление на разходите, които нарастват много по-бавно от приходите и рефлектират в подобрен марж на печалбата.

Приходите от продажби на продукция за отчетния период са нараснали с 24% в сравнение с реализираните през същия период на 2023 г. Забелязва се, че с най-голяма тежест са реализираните сделки на пазарите от трети страни в сегмент "Разплодни яйца".

Приходите от продажби на стоки за отчетния период са нараснали с 1 млн. лв., или 47,19% в сравнение със същия период на 2023 г., отразявайки реализираните сделки в сегмента "Зърна и компоненти" на вътрешен пазар.

Разходите за дейността нарастват с по-малко от процент в сравнение с отчетените през същия период на 2023 г.

Припомняме, че Градус премина през сложен период на трансформация.

Отчетените сериозни загуби от еднолично непремерено управление в дъщерното дружество Градус 3 през 2022 г. наложиха генерални промени в корпоративното управление на групата.

От началото на 2023 г. заедно с новия Съвет на директорите, функционира и Мениджърски съвет като част от корпоративното управление на групата.

Във връзка с оповестената инвестиционна стратегия в следващите поне 3 години Градус няма да разпределя дивидент, а печалбата ще се реинвестира с цел растеж.

Последна актуализация: 11:30 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още
Финанси виж още