IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mars купува производителя на чипса Pringles в мегасделка за 36 млрд. долара

Сделката за Kellanova е обявена в момент, когато ръстът на продажбите на компаниите за пакетирани храни в САЩ поема удар

14:59 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Семейният гигант Mars, чиито брандове включват M&M’s и Snickers, обяви в сряда, че купува производителя на снакса Cheez-It и чипса Pringles Kellanova в сделка за почти 36 млрд. долара, с което се превръща в най-голямата в индустрията на пакетираните храни, съобщава Ройтерс.

Mars ще плати по 83,50 долара на акция в сделка изцяло в пари в брой за Kellanova, което е с 33% над цената на затваряне на компанията към 2 август, преди Ройтерс за пръв път да съобщи, че Mars проучва подобно споразумение.

Акциите на компанията поскъпнаха с 8% до 80,45 долара преди старта на борсовата търговия.

Сделката за Kellanova е обявена в момент, когато ръстът на продажбите на компаниите за пакетирани храни в САЩ, включително Kraft Heinz, Mondelez и Hershey, поема удар, тъй като финансово притиснатите клиенти търсят по-евтини, частни марки за сметка на по-скъпите продукти на големите брандове.

Това предизвика сключване на сделки в сектора за пакетирани храни, тъй като компаниите се опитват да разширят мащаба си, за да се защитят от влиянието на ценовата инфлация и лекарствата за отслабване, засягащи търсенето.

Сделката задминава придобиването от Mars за 23 млрд. долара на Wrigley през 2008 г. и ще събере под един покрив популярни марки като шоколадчетата Twix, Bounty и Milky Way на Mars и Pop-Tarts и замразените гофрети Eggo на Kellanova.

Не се очаква придобиването да срещне антитръстови препятствия заради ограниченото припокриване между предложенията на двете компании, коментират правни експерти за Ройтерс.

Kellanova, която се отдели от WK Kellogg миналия октомври, залага на солени храни в САЩ и по света и продава и зърнени храни извън Северна Америка. WK Kellogg остана със северноамериканския бизнес със зърнени храни на Kellogg – оригиналната компания майка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още