IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Starbucks смени главния си изпълнителен директор с ръководителя на Chipotle

Ходът е предприет в момент, когато инвеститор-активист настоява за промени във веригата кафенета

20:26 | 13.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Starbucks назначи сегашния главен изпълнителен директор на Chipotle Mexican Grill Брайън Никол за следващия си ръководител в рязка смяна на ръководството на веригата кафенета, докато тя работи за промяна на бизнеса си и и се бори с инвеститори активисти, пише Wall Street Journal.

Базираната в Сиатъл компания съобщи във вторник (13 август), че Никол ще стане главен изпълнителен директор и изпълнителен президент на управителния ѝ съвет на 9 септември.

Сегашният ръководител на Starbucks Лаксман Нарасимхан се оттегли като главен изпълнителен директор след близо 16 месеца на поста. Той беше първият външен ръководител, който оглави Starbucks и беше избран за наследник на Хауард Шулц, влиятелния предприемач, който помогна за изграждането на компанията като глобален двигател сред кафе-веригите.

Финансовият директор Рейчъл Ругери ще ръководи временно Starbucks.

Книжата на компанията поскъпват с около 20% в ранната сутрешна търговия във вторник. Цената на акциите на Chipotle намалява с около 10%.

Starbucks, която е най-голямата верига кафенета в света от гледна точка на продажби, е изправена пред нарастващ брой предизвикателства, тъй като бизнесът ѝ буксува и вниманието към ръководството на компанията се увеличава. През април тя понижи прогнозите за продажбите и печалбата си за втори път тази година, тъй като посещаемостта на обектите ѝ намаля.

Starbucks трябва да се справя с по-тежка конкуренция в Китай, голям пазар за растеж, и Шулц публично критикува начина, по който Нарасимхан и други ръководители управляват компанията.

Откакто Нарасимхан застана начело на Starbucks през март 2023 г., книжата на веригата кафенета са поевтинели с около 22% спрямо ръст от над 36% на индекса S&P 500, сочат данни на FactSet.

Мелъди Хобсън, изпълнителен президент на Starbucks от 2021 г., каза в интервю във вторник, че компанията е започнала да обсъжда промени в ръководството преди около два месеца и се е свързала с Никол.

Хобсън, която ще стане независим директор след смяната в ръководството, заяви, че решението за избор на Никол е взето основно аот управителния съвет на Starbucks. Шулц, който управлява компанията от десетилетия и остава заслужил президент, се срещнал с Никол преди седмица и го одобрил, допълни Хобсън.

Starbucks обсъжда от седмици с инвеститора-активист Elliott Investment Management как да отговори на забавянето на продажбите и на оперативните проблеми. Миналата седмица стана ясно, че друг активист, Starboard Value, е получил дял в Starbucks.

На въпрос дали промяната на главния изпълнителен директор ще удовлетвори инвеститорите-активисти в акции на компанията Хобсън отговори: „Очакваме, че акционерите ще бъдат доволни от тази новина“.

Chipotle съобщи, че Никол ще се оттегли от компанията в края на август. Скот Боутрайт, който сега е главен оперативен директор, ще бъде временен главен изпълнителен директор. Джак Хартунг, дългогодишен ръководител на компанията, който обяви планове да се оттегли от веригата, ще остане за неопределено време като президент на отдела по стратегии, финансиране и вериги на доставка, за да помага с прехода, съобщи Chipotle.

В досегашната си компания Никол постигна силни продажби и печалби в момент, когато други вериги ресторанти не успяват да привлекат клиенти. Въпреки поредицата от повишения на цените ръстът на продажбите на Chipotle през последните тримесечия изпревари този на други вериги, включително Starbucks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още