IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабото представяне в Латинска Америка повлия на резултатите на Diageo

Компанията не успя да изпълни прогнозите на анализаторите

11:14 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на спиртни напитки Diageo отчете 4,8% спад на годишната печалба, което се оказа малко под очакванията на анализаторите. Причина за това е значителният спад на продажбите в Латинска Америка и Карибите, предава Ройтерс.

Най-големият производител в сектора се бори да си върне доверието на инвеститорите, след като натрупа непродадени запаси в Мексико и Бразилия, което доведе до предупреждение за печалбата и загубата на пазарен дял в най-голямата му територия – Съединените щати.

Производителят на уиски Johnnie Walker и джин Tanqueray заяви, че спадът на годишната му органична оперативна печалба до голяма степен се дължи на 21-процентното понижение на приходите от продажби в Латинска Америка и Карибите – печеливш регион за компанията.

Главният изпълнителен директор Дебра Крю заяви, че компанията предприема стъпки, за да реши проблемите си в региона и да подобри представянето си и на други места.

„Уверени сме, че потребителската среда се подобрява, а действията, които предприемаме, ще ни върнат към растежа“, коментира тя.

Анализатори очакваха 4,5% спад на годишната оперативна печалба. Diageo по-рано заяви, че приходите ѝ от продажби в Латинска Америка и Карибите ще спаднат с между 10 и 20 на сто.

Като цяло нетните приходи от продажби на групата също са малко по-слаби от очакваните, като са намалели с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още