IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК разследва Glovo и Delivery Hero за потенциален картел

Започва задълбочено антимонополно разследване на компаниите

18:23 | 23.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия обяви, че е започнала официално антимонополно разследване, за да установи дали Delivery Hero и Glovo са нарушили правилата на Европейския съюз за конкуренцията, става ясно от съобщение на ЕК.

Тя се съмнява дали двете не са участвали в картел в сектора на онлайн поръчките и доставки на храна, хранителни и други потребителски стоки в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Delivery Hero и Glovo са двете най-големи компании за доставка на храна в Европа. От юли 2018 г. Delivery Hero държеше миноритарен дял от Glovo, докато през юли 2022 г. не се сдоби с пълен контрол над нея.

ЕК е притеснена, че преди придобиването, Delivery Hero и Glovo може да са разпределили географски пазари и да са споделили чувствителна търговска информация, включително търговски стратегии, цени, капацитет, разходи и други. Комисията също така е загрижена, че компаниите може да са се договорили да не привличат взаимно служителите си. Идеята е, че тези практики може да са били улеснени от миноритарния дял на Delivery Hero в Glovo, допълва ЕК.

Ако всичко това бъде доказано, то поведението на компании може да е нарушило правилата за конкуренцията в блока, които забраняват картели и ограничителни бизнес практики.

ЕК посочва, че ще приоритетно ще проведе задълбочено разследване, като това не предрешава неговия резултат. Няма законов срок за приключване на случая, а продължителността му зависи от редица фактори, в това число сложността на казуса, степента, в която засегнатите компании сътрудничат на властите и други.

Разследването започва, след като през юни 2022 и ноември 2023 г. ЕК извършва внезапни проверки в помещения на Delivery Hero и Glovo като част от разследване по собствена инициатива за потенциални тайни споразумения в сектора за доставка на храна.

Delivery Hero е със седалище в Германия и е листната на борсата във Франкфурт. Компанията оперира в повече от 70 страни по света и си партнира с над 500 хил. ресторанта.

Базираната в Испания Glovo пък присъства в повече от 1300 града в 25 страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още