IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Delivery Hero очаква антимонополна глоба от ЕС

Цената на акциите на компанията се понижи с над 17%

18:30 | 08.07.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Акциите на Delivery Hero понижиха стойността си със 17,4% в началото на търговията в понеделник, ден след като германската онлайн фирма за доставки на храна за вкъщи заяви, че Европейската комисия може да я глоби с повече от 400 млн. евро за нарушения на антитръстовите правила, предава Ройтерс.

Потенциалната глоба ще бъде за „предполагаемо антиконкурентно споразумение за споделяне на национални пазари, обмен на чувствителна търговска информация и споразумения", се казва в изявление на компанията от уикенда.

Delivery Hero заяви, че ще съдейства на разследването на Европейската комисия. Освен това ще увеличи значително съответните си резерви, които по-рано натрупа до 186 млн. евро.

Компанията не посочва кога ще бъде наложена потенциалната глоба. Говорител на Европейската комисия отказва да коментира въпроса.

Анализатори на Jefferies пишат в бележка, че най-голямото предизвикателство за Delivery Hero не е нито наличието на глобата, нито способността ѝ да я плати, а по-скоро „фактическия модел, който тя създава“.

От Jefferies пишат, че глобата може да произтича от продажбата на бизнеса на Delivery Hero на Балканите на Glovo през май 2021 г. - компания, в която германската фирма изгради мажоритарен дял по-късно същата година.

Запитана за конкретната причина за потенциалната глоба, Delivery Hero се позовава на своето официално изявление.

Случващото се е поредният пример как европейските регулатори проверяват Delivery Hero и Glovo.

През септември 2022 г. испанското министерство на труда глоби Glovo за нарушаване на закон, изискващ от фирмите за доставка на храна официално да наемат своите шофьори, докато антимонополните регулатори на ЕС обискираха централите на двете компании в края на миналата година като част от разширено разследване на практиките за наемане и споделянето на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още