IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toblerone все още се продава в Русия, въпреки че Mondelez прекрати вноса

Хранителните продукти, включително шоколадът, не попадат в обхвата на множеството санкции срещу страната

17:30 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руснаците все още се наслаждават на шоколада Toblerone, произведен в чужбина, което показва затруднението на американския производител Mondelez да изолира бизнеса в страната от глобалните си операции. Това сочат вътрешни документи за продажби, с които се е запознала агенция Ройтерс.

Изправена пред продължаващия натиск от страна на служители, активисти и инвеститори да напусне Русия, Mondelez планираше да направи бизнеса си там "самостоятелен със самодостатъчна верига на доставки" до края на миналата година. През февруари компанията съобщи, че продуктите в Русия се произвеждат и разпространяват на местно ниво, като "няма внос на готови стоки от Европа в Русия или износ от Русия в Европа".

Висококачественият шоколад Toblerone обаче се произвежда в Швейцария и Словакия, а документите за продажба показват, че през първите четири месеца на тази година в Русия са продадени 100 тона от него, въпреки че обемите са намалели с 12% спрямо година по-рано.

Продължаващите продажби на триъгълните шоколадови блокчета показват предизвикателствата, свързани с изваждането на Москва от останалата част от бизнеса на Mondelez. Хранителните продукти, включително шоколадът, не попадат в обхвата на множеството санкции, наложени от западните държави с цел да накажат Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Оттогава насам много компании обещаха да напуснат страната, да продадат или да закрият операциите си там.

В изявление на Mondelez се казва, че е възможно "маркови продукти да влизат в Русия чрез дистрибутори от трети страни", вносители от сивия сектор, които искат да се възползват от търсенето на западни продукти.

Преди това руските власти бяха заявили, че ще позволят вноса без разрешението на собственика на търговската марка.

Страната остава значителна част от бизнеса на Mondelez. Приходите на компанията в Русия съставляват 2,9%, или около 1 млрд. долара, от глобалните ѝ продажби за 36 млрд. долара през миналата година.

На 23 ноември Ройтерс откри по рафтовете на магазините в Москва и Санкт Петербург барчета Toblerone с опаковки, на които пише, че са произведени във фабриката на Mondelez в Берн, Швейцария. 100-грамово блокче се продава за 175,99 рубли (2,02 щатски долара).

За да спре дистрибутори или брокери от трети страни да продават Toblerone в Русия, Mondelez може да заведе съдебни дела срещу тях и търговците на дребно, които предлагат шоколада, в руски съдилища за нарушаване на търговската марка, казва Питър Магс, професор-изследовател в Правния колеж на Илинойския университет и експерт по руско право.

Руският бизнес на Mondelez все още е в центъра на вниманието на някои от нейните инвеститори. На годишното общо събрание, проведено през май, малко над 30% от тях подкрепиха резолюция на акционерите, призоваваща компанията да проведе независимо проучване на рисковете от продължаване на дейността си в Русия - ход, на който ръководството на компанията се противопостави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още