IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch обмисля оферта за придобиване на Whirlpool

Ходът ще засили позицията на компанията на пазара на домакински уреди

16:13 | 26.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската инженерна компания Robert Bosch обмисля оферта за придобиването на американския производител на домакински уреди Whirlpool, съобщават трима запознати с въпроса източници. Ходът ще засили позицията на компанията на пазара на домакински уреди, пише Ройтерс.

Bosch води преговори с потенциални консултанти за възможността да отправи оферта за Whirlpool, която има пазарна капитализация от около 4,8 млрд. долара, съобщава един от източниците.

Не е ясно дали офертата е била отправена, уточняват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е поверителен.

Говорител на Bosch заяви, че компанията не коментира „пазарни слухове“, а официални представители на Whirlpool са отказали коментар.

Придобиването на един от най-големите производители на бяла техника в света значително ще подсили бизнеса с домакински уреди на Bosch в момент, когато конкуренцията с азиатските компании се засилва.

Whirlpool преминава през голямо преструктуриране през последните години, заради което компанията отдели европейския си бизнес в нова компания, контролирана от турския конкурент Arcelik, и продаде бизнеса си в Близкия изток и Африка.

Потенциалното придобиване може да се случи в момент, когато Bosch, която е най-големият автомобилен доставчик в света, се стреми към придобивания, за да разшири подразделението си за производство на домакински уреди.

Сделка за Whirlpool, чиито марки включват Ariston, Hotpoint, Ignis и Privileg, ще я нареди сред най-големите обявени сделки на германската индустриална група.

Ройтерс съобщи през март, че Bosch е сред индустриалните компании, които се конкурират за придобиването на активи в областта на отоплението и вентилацията на стойност над 6 млрд. долара от Johnson Controls International в САЩ.

Главният изпълнителен директор на компанията Щефан Хартунг коментира пред германското бизнес издание Handelsblatt през май, че компанията се стреми към няколко по-големи цели за придобиване и че не изключва възможността да навлезе в нова бизнес сфера или да сключи голяма сделка.

По-рано през юни той каза пред репортери, че компанията е отворена за листване на някои от подразделенията си на фондовия пазар, като обмисля варианти за финансиране на сделки. Той не уточни за кои подразделения говори.

Whirlpool, която е известна с големите си уреди като перални машини и хладилници, през последните години цели да увеличи клиентската си база, разширявайки се към по-малки домакински уреди като кафе-машини и други кухненски уреди в момент, когато се бори със забавяне на растежа.

Компанията в Мичиган съобщи неотдавна, че ще съкрати около 1000 работни места в усилията си да повиши маржовете си на печалба.

Whirlpool изгуби почти 50% от пазарната си стойност през последните две години. Шведският ѝ конкурент Electrolux е отписал 35% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още