IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg е напът да запише най-големия си дневен борсов спад след провалено придобиване

Британската Britvic отказа и втората оферта на Calrsberg

13:24 | 21.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Цената на акциите на Carlsberg беше напът да запише най-големия си еднодневен спад от повече от четири години в петък, след като британският производител на безалкохолни напитки Britvic заяви, че е отхвърлил предложението на датската пивоварна за поглъщане на стойност 3,11 млрд. паунда (3,9 млрд. долара), пише CNBC.

Стойността на книжата на Carlsbers се понижи с 8,7% в 9:04 ч. местно време в Лондон, сочат данни на LSEG. Това е най-големият дневен спад на цената на акциите от 12 март 2020 г., когато тя отстъпи с 8,77%.

Britvic пък записа 12,5% ръст на борсата в резултат на новината.

По-рано по време на сесията Britvic обяви, че на 17 юни е отхвърлила подобрена оферта за поглъщане от Carlsberg, предлагаща 1250 пенса за акция на британския производител на безалкохолни напитки. Компанията посочва, че предложението „значително подценява Britvic и нейните настоящи и бъдещи перспективи“. Това беше второто предложение на Carlsberg след като предложената на 6 юни цена от 1200 пенса за акция на Britvic също беше отхвърлена.

Carslberg потвърди, че второто ѝ предложение е отхвърлено. Тя го определи като „привлекателна възможност за акционерите на Britvic да реализират своята инвестиция изцяло в брой при атрактивна оценка“. Датският пивовар каза, че ще обмисли позицията си.

Той посочва, че потенциалната трансакция е в съответствие с дългосрочната стратегия за растеж на компанията, очертана през февруари тази година. Ключов момент от нея е разширяването отвъд основното портфолио от бири, лагер и ейл.

Britvic, собственик на познатите британски марки Robinsons и Tango, също така притежава ексклузивни 20-годишни франчайз права за бутилиране във Великобритания на газираните напитки на американския гигант PepsiCo, съгласно сделка, подписана през октомври 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още