IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да платите в брой? Може, но срещу такса

На много места в САЩ обектите поставят банкомати с обратна функция - карта срещу банкноти, тъй като не приемат плащания в брой

19:05 | 06.06.24 г. 4
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Когато Ноа Хамалла се опитва да плати с кеш за пуканките и напитката си на бейзболния стадион на янките, всемогъщите му долари се оказват безполезни.

Будките, дадени на концесия, вече не приемат кеш. Служител го насочва към будка, където може да превърне банкнотите си в пластика. 41-годишният Хамалла захранва банкомата с обратна функция с 200 долара, но получава дебитна карта с баланс от 196,50 долара, след като му бива начислена такса от 3,50 долара.

Плащането с кеш в САЩ преди бе начин да получиш отстъпка, пише Wall Street Journal. Тези дни обаче може да струва допълнително между 1 и 6 долара – вид такса за услугата, която преди бе ограничена за кредитните карти или използването на банкомат извън тази на банката издател.

Банкоматите с обратна функция стават все по-често срещани на безкасови обекти и ресторанти из страната, като начин да се погрижат за онези, които предпочитат да плащат с кеш. Хората, които искат да плащат талоните си за паркиране, тол такси, данъци или телефонни сметки в кеш, обаче неочаквано научават, че държавни агенции и бизнеси често са аутсорснали тази възможност на компании, които обикновено налагат такса.

Всичко това може да доведе до санкция за хората, които предпочитат да плащат с кеш. Макар че е по-често срещано да се купуват неща с карти и мобилни устройства, парите в брой остават третият по популярност начин за плащане, формирайки 16% от всички плащания през 2023 г., посочва Федералният резерв. Това е с 2 пр.п. по-малко на годишна база, продължавайки стабилния спад, ускорил се по време на пандемията.

„Невероятно е, че всъщност трябва да казваме на търговците на дребно „Това е американска валута и е нещо, което трябва да бъде приемано“, коментира Джонатан Алекзандър, изпълнителен директор на Consumer Choice in Payment Coalition – група от бизнеси и неправителствени компании, лобиращи за продължаване употребата на кеш.

Няма федерални закони, които да изискват от компаниите да приемат пари в брой. Щати като Ню Йорк, Колорадо и Роуд Айлънд забраниха безкасовите търговски обекти, след като много магазини преминаха към трансакции само с карта, за да намалят разпространението на Covid-19, да ускорят трансакциите и да намалят кражбите. През 2023 г. в Камарата на представителите беше внесен законопроект, който поддържаше, че парите в брой трябва да продължат да бъдат приемана опция за плащане в американския бизнес. Той още не е приет.

Безкасовите бизнеси могат да се превърнат в трудност за по-възрастните потребители или тези с по-ниски доходи, за които е по-малко вероятно да имат достъп до дигитални плащания. Те представляват предизвикателство и за по-младите, които все още нямат кредитни карти или банкови сметки.

Притежателите на дебитни и кредитни карти, които предпочитат да плащат в брой, казват, че банкнотите са анонимни, помагат им да държат разходите си под контрол и са много по-добър вариант при оставяне на бакшиш. Около шест от всеки 10 американци казват, че в обичайна седмица поне част от покупките им са платени в брой, посочва Pew Research Center.

Въпреки че е технически възможно да използвате пари в брой, за да плащате наема си и вноските си по заем или дори да пазарувате в Amazon, необходимите проблеми може да са твърде много дори за потребителите, предпочитащи пари в брой.

Търсенето на банкомати с обратна функция от производители като RedyRuf расте през последните години, тъй като магазините се отдалечават от кеша, а някои щати забраниха безкасовите обекти, казват мениджърите.

Дали на клиента ще му бъде начислена такса за използването им, или не обаче зависи от щата, в който се намират, и от обекта, казва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
emonik
преди 1 месец
До: zelka007Иска да контролира парите или техните притежатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: БОНВИВАН1 ... държавата емитира парите , нормално е да иска максимален контрол в/у тях ... това й действие , ще върне някои позабравени практики , като бартера ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 месец
Инвестор е трубадур, бард и държанка на тоталният контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 2
БОНВИВАН1
преди 1 месец
Още една стъпка към електронните пари и тоталният контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още