IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Haribo готви инвестиция от 300 млн. евро в нов завод в Германия

Компанията води разговори с общината на Северен Рейн-Вестфалия за покупката на терен от 14 хектара, което се равнява на 20 футболни игрища

12:16 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Производителят на бонбони Haribo планира да инвестира около 300 милиона евро (326 милиона долара) в нов завод в Нойс, в западната част на провинция Северен Рейн-Вестфалия за производството на марката дъвчащи бонбони Maoam. Това съобщи във вторник бизнес изданието Handelsblatt, цитирано от БТА.

Компанията води разговори с общината за покупката на терен от 14 хектара, което се равнява на 20 футболни игрища, за новия завод и съоръжението ще замени по-малкия, работещ понастоящем в града.

Подробности за сделката се появиха от интервюто за Handelsblatt на шефа на операциите в Haribo Маркус Риглайн.

Haribo не успява да задоволи търсенето на бонбоните Maoam с капацитета на текущия си завод и се насочва към разширяването му. Очакванията са екипът да нарасне до 450 от сегашните 350.

Новият завод, на няколко километра от стария, ще произвежда плодовите дъвки.

Haribo си навлече критики, когато затвори завода си в източната провинция Саксония през 2020 година, където работеха 120 служители.

Риглайн отбелязва, че разходите за заплати и електроенергия в Германия са по-високи и има много правила за компаниите производителки. "Това са предизвикателства, които приемаме", добави той. Според него условията навсякъде са нестабилни и конкурентоспособното предимство в Германия остава възможно.

Основан в Бон през 1922 г., Haribo е популярен със своята марка "гумени мечета". Компанията Maoam започва да произвежда дъвчащите плодови бонбони в началото на 30-те години на миналия век. и бива купена от Haribo през 1986 година.

Базиран в Графшафт, на юг от Бон, от 2018 година, Haribo има общо 7000 души персонал, като 3000 от тях са в Германия. Компанията има производствени обекти в Графшафт, Бон, Нойс и Солинген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още