IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната и ЕС спадат през юни

Месечните резултати се разминават с прогнозирания от пазарите ръст от 0,2%

14:15 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно в Европейския съюз и еврозоната се е свила през юни както на месечна, така и на годишна база, показват данни на европейската статистическа служба Евростат в петък.

Продажбите на дребно в еврозоната са спаднали с 0,3% през юни спрямо месец по-рано, разминавайки се с пазарните очаквания за ръст от 0,2%, показват данните. Месец по-рано, през май, търговията на дребно в еврозоната отчете ръст от 0,6%.

В ЕС също е отчетен спад - от 0,2% през юни спрямо увеличение от 0,3% през май.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 1,4% през юни 2023 г. Резултатите обаче са по-добри спрямо майските, когато Евростат отчете спад от 2,4%.

В ЕС продажбите на дребно са спаднали с 1,6% през юни 2023г. спрямо юни миналата година.

Сравнение на месечна база

На месечна база продажбите на дребно в еврозоната са се свили при храните, напитките и тютюневите изделия с 0,3% спрямо ръст от 0,3% през май. Обемът на търговията на дребно в еврозоната и нехранителните продукти също е намалял с 0,2% от нивото му през май, когато се е увеличил с 0,6%.

От друга страна, продажбите на автомобилните горива са нараснали с 1% спрямо по-слабия ръст от 0,5% месец по-рано. В категорията „поръчки през имейл и интернет“ продажбите също отбелязват ръст от 1,1% спрямо спад от 1% през май.

В ЕС обемът на търговията на дребно е намалял с 0,4% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,2% при нехранителните продукти.

Като част от общия обем на продадените стоки, най-голям дял заемат продажбите на храните, напитките и тютюнът (39,3 на сто), следвани от електроуреди и обзавеждане (12%), а най-малък дял заемат продажбите на стоки, поръчани през имейл и интернет – едва 2,9%

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големи месечни спадове са регистрирани в Словения (-2,6%), Румъния (-1,9%) и Португалия (-1,6%). Най-високи са увеличенията в Люксембург (2,6%), Нидерландия (1,5%) и Белгия (1,2%).

В България продажбите през юни стагнират (0,0%), след като през май нараснаха с 1,7%.

Сравнение на годишна база

В еврозоната през юни 2023 г. в сравнение с юни 2022 г. обемът на търговията на дребно при храните, напитките и тютюневите изделия е намалял с 3,5%.

Спадът в продажбите на дребно на автомобилни горива е 0,4%, а обемът на продажбите в категорията „нехранителни стоки остава“ без промяна.

В ЕС обемът на търговията на дребно е намалял с 3,6% при храните, напитките и тютюна. Продажбите на автомобилните горива са се понижили с 1,3% спрямо година по-рано, а на нехранителните продукти - с 0,2%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големите годишни спадове в общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Словения (-15,7%), Естония (-8,7%) и Унгария (-8,3%). Най-голям ръст е отчетен в Люксембург (16,3 %), Испания (7,5 %) и Кипър (6,5 %).

На годишна база представянето на България е по-добро, като продажбите на дребно в страната са се увеличили с 2,4% през юни тази година спрямо същия месец на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още