IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ разрешиха продажбата на лабораторно месо

Критици обаче твърдят, че такова производство изисква огромни количества енергия 

11:32 | 22.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Corinna Kern/Bloomberg
Снимка: Corinna Kern/Bloomberg

За първи път властите в САЩ издадоха разрешения за продажба на лабораторно месо, отгледано от клетъчни култури. Стартъпите Upside Foods и Good Meat получиха разрешение да продават лабораторно отгледано пилешко месо, обяви Министерството на земеделието на САЩ.

„Това одобрение ще промени из основи начина, по който месото идва на нашата трапеза", заяви основателят и главен изпълнителен директор на Upside Foods Ума Валети. „Това е огромна стъпка към по-устойчиво бъдеще - такова, което запазва избора и живота“, посочва тя. 

Главният изпълнителен директор на Good Meat Джош Тетрик поясни, че неговата компания е единствената в света, която досега е продавала лабораторно отгледано месо след одобрението през 2020 г. в Сингапур. „А сега то има одобрение да се продава на потребителите в най-голямата икономика в света", казва той.

Консумацията на енергия при лабораторното месо е огромна

Upside Foods вече има първата си поръчка от ресторанта Bar Crenn на известния френски готвач Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. Good Meat, от друга страна, работи по първата продукция за испанския готвач звезда Хосе Андрес, който управлява няколко ресторанта в столицата на САЩ Вашингтон, наред с други места.

Лабораторно отгледаното месо от клетъчни култури предлага животински протеини без проблемите, свързани с фабричното отглеждане и убиването на животни. То не трябва да се бърка с алтернативи на растителна основа, като соевите бургери, които имитират вкуса и текстурата на месото, но не съдържат животински протеини.

Консумацията на месо в световен мащаб е двигател на изменението на климата - главно поради огромните площи, използвани за фабрично отглеждане, и свързаните с това емисии на метан, наред с други неща. Изкуствено произведеното месо от лабораторията, известно още като ин витро месо, се предполага, че ще осигури лек за това – поне така твърдят неговите поддръжници.

Критиците обаче поясняват, че производството на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Поради това те се питат дали лабораторно отглежданото месо наистина е по-екологично от конвенционалното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 22.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: cyclop може, както виждаш оплаквам се, но не спираш! По добре *** на психиатър и той ще те отърве от всичките фантазии които напират в главата ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... хех ... неграмотен , тва струва около $5000 за килограм ... кат ти четем дереджето си минал и заминал покрай такава цена ... фирмата дето го разработва се надява да успее при мащабиране на съоръжението дето в момента строи , да успее да го докара близо до $20 за килограм ... което пак продължава да е далече от финансовите ти възможности и от масово достъпното на пазара ... :))) ... дъфчи си там промоциите от суперите и не се занимавай с неща извън възможностите ти ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
До: khao какво бе центаджия, вече не може и да се оплакваме от гнусотиите и извращенията, които напират ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: cyclop добре, защо държите да демонстрирате тъъъпотията си ежедневно... първо това е в щатите, а не тук в ЕС и не си купувай такова месо като не искаш... все едно някой ти го завира в тъъъпата ***! ... и като гледам как населението се увеличава с 80 мил. на година и живеем все повече... да ти еаа и скъсаната адженда дето за нищо не става, все едно сте я писали ти, орррка и шепа руснаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ей сега ще дойде зелков, да запуши мрснта уста на тия критици, обяснявайки как с безплатна зелена енергия всичко ще е много по-екологично, дори лабораторното месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Туморните клетки, наречени "лабораторно месо", са разрешени за продажба, понеже печалбите и аджендите са по-важни от здравето на хората. Естествено че не е "по-екологично"! По-котнтролируемо е, затова е всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още