IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веригата Peek & Cloppenburg поиска защита от кредитори

Мярката е само за германското дружество, вероятно няма да се стигне до големи съкращения на служители 

16:47 | 03.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дюселдорфският търговец на дребно на модни стоки Peek & Cloppenburg KG, който бе подложен на натиск по време на кризата с коронавируса, подава молба за производство за защита от фалит пред Окръжния съд на Дюселдорф, обяви дружеството в петък.

Всички 67 магазина в Германия, както и онлайн магазинът, ще останат отворени без ограничения, допълва компанията. Производството е необходимо, за да се „адаптираме към променените пазарни условия в Германия".

През 2020 г. и 2021 г. кризата с пандемията доведе до огромен спад в продажбите, което е натоварило много ликвидността на дружеството, заяви то. „Въздействието ни засегна силно и причини трицифрена загуба в размер на милиони евро", казва представител на дружеството. Сега търговецът на дребно на модни стоки страда и от слабите потребителски разходи в резултат на руската инвазия в Украйна, добавя той.

При процедурата за защита ръководството остава напълно дееспособно и се подпомага от синдик. Адвокатът Хорст Пипенбург е назначен от окръжния съд в Дюселдорф да поеме тази функция. Експертът по преструктуриране Дирк Андрес от адвокатската кантора Andres Partner ще подкрепя ръководството в процеса на преструктуриране.

P&C иска да върне фокуса върху стационарната търговия

Любопитно е, че главният изпълнителен директор Едгар Херт не е споменат в съобщението за пресата. Той бе започнал голяма дигитална офанзива. Компанията не пожела да коментира това. В съобщението обаче се посочва, че онлайн стратегията трябва да бъде „преразгледана и адаптирана към дадените обстоятелства". В профила си в LinkedIn Херт е вписал, че ще работи в Peek & Cloppenburg до март 2023 г. Той се бе присъединил към търговеца на дребно с модни стоки от Daimler през 2018 г.

Томас Фройде, управляващ директор на P&C от началото на годината, също е цитиран да казва, че компанията се придържа към многоканалната си стратегия, но че сега фокусът е ясно насочен към „основния бизнес в стационарната търговия на дребно". В областта на онлайн търговията на дребно компанията ще действа по-предпазливо, отколкото през предходните години.

Фройде е основател на консултантска фирма, която предлага и временно управление и преструктуриране. Той има дългогодишен опит в бранша, включително в Otto и напоследък като ръководител на Adler Modemärkten. От 2007 г. насам обаче той бе и член на управителния съвет на Deutsche Telekom в продължение на десет години.

Очевидно собственикът Патрик Клопенбург иска да използва процедурата за защита, за да реорганизира компанията, а също и да се раздели със скъпоплатени служители, твърдят близки до компанията кръгове, цитирани от Handelsblatt. Засега обаче според служителите все още не се вижда нова концепция. Критики има и към комуникацията на процеса на преструктуриране.

Вероятно няма да има „оперативни“ съкращения 

Служителите, както и някои доставчици, вече са били информирани предварително за мярката. Управляващият директор Фройде заяви пред Wirtschaftswoche, че компанията, в която работят около 6800 души, вероятно ще се справи без задължителни съкращения в магазините си.

Той очаква процедурата да приключи скоро: „Предполагаме, че най-късно до края на годината ще успеем да приключим процедурата с план за несъстоятелност. След това ще се определи кои кредитори са готови да направят какви отстъпки, за да може дружеството да продължи дейността си. Семейството на собственика също „вече е дало знак за принципна подкрепа".

Вътрешен източник съобщава, че процедурата за защита от кредитори на Peek & Cloppenburg е тежък удар за доставчиците. Някои от тях са били информирани още в четвъртък.  Магазин на веригата Peek & Cloppenburg във Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Магазин на веригата Peek & Cloppenburg във Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

За Peek & Cloppenburg Retail Buying GmbH & Co. KG също е подадена молба за производство за защита. Другите дружества от групата в Германия и в чужбина, както и сестринското дружество Peek & Cloppenburg в Австрия, не са засегнати от мярката. Те ще продължат дейността си без ограничения, както и модните магазини на Ansons в Германия.

Peek & Cloppenburg Hamburg, която е независима от базираната в Дюселдорф P&C, не е засегната от производството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 1 година
Любимият ми магазин, нали няма да фалира, обещавате ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още