Няма да се учудя, ако САЩ спре вноса на европейско вино. Този коментар направи Никола Зикатанов, управител на винарска изба "Вила Мелник", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, след като митата от 200% върху вноса на вино в страната започват да действат от днес и са почти забранителни.
„Най-засегнати биха били Франция, Италия и Испания, които представляват 70% от европейския износ на вино за Америка. Пряката опасност за България не идва от съкращаването на обемите за износ, а че Франция и Италия ще трябва да пласират продуктите си в ЕС. Това създава сериозна конкуренция“, прогнозира той.
Според Зикатанов качеството на българските вина е високо и те са конкурентни на пазара. „Една от мерките, която може да се предприеме, е намаляване на цените. За съжаление, световната консумация на вино през последните пет години намалява. Такава е ситуацията и в Китай. Във Великобритания също виждаме спад на обемите и промяна в структурата на потребление“, отбеляза той.
Управителят на винарска изба "Вила Мелник" смята, че „местните сортове грозде са най-ценното, което имаме в България“, и се надява, че това би могло да отвори възможности на българските винопроизводители за износ на нови пазари. Според него търговската война не може да продължава вечно и се надява в някакъв момент да видим стабилизиране на ситуацията.
По думите на Зикатанов премахването на лозови насаждения, за каквото настоява ЕС, е естествен начин за намаляване на обема на продукцията и предположи, че става въпрос за нов мащаб на препоръката. Той напомни, че в България площите с лозя през последните 30 години бяха намалени между четири и пет пъти. Винопроизводителят уточни, че компенсациите „да се бере гроздето на зелено“ са били под себестойността на произведеното грозде и тези мерки не решават проблема.
„Климатичните промени се отразяват на производството на грозде. Част от производството ще трябва да се пренесе във Великобритания и Германия. Това е естествен процес, който не може да бъде спрян“, обясни винопроизводителят.
Той напомни, че европейски мерки за насърчаване на производството и винения туризъм е имало и досега, но с променлив успех. „Младите хора търсят вина с по-ниски нива на алкохол, което е здравословна тенденция. Безалкохолното вино обаче е по-близко до соковете“, обясни Зикатанов.
Какви „експерименти“ правят във винарска изба "Вила Мелник"? Защо консумацията на бели вина върви нагоре? Какво е „оранжево“ вино?
Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.
преди 3 седмици Моите са все същите - по чаша-две-три на вечер ;) отговор Сигнализирай за неуместен коментар