Миналата година цената на един тон какао беше 10 хил. долара, а тази година се очаква да поскъпне двойно. Всяка година има ръст в цената и причината са лошите климатични условия, които намаляват добива. През 2025 г. още през януари цените на какаото ще скочат с 20% със сигурност, до края на годината ще има и още едно повишение. Това каза Деница Андонова, шоколатиер, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Нарастващата цена на какаото няма как да не засегне крайните потребителите. През последните няколко години ръстът в цената на суровината е сериозен. Поскъпването се дължи най-вече на климатичните промени – прекомерни валежи и големи суши. От друга страна, потреблението расте непрекъснато, което също води до увеличаване на цената, каза Андонова.
„Добрата новина е, че макар и цените да се увеличават, консумацията на шоколад продължава да нараства. Трябва да знаем, че шоколадът е и здраве, тъй като здравословните ползи от какаото са много“, коментира гостът.
Андонова посочи, че няма проблем със снабдяването със суровината въпреки някои забавяния.
„Не само какаото поскъпва. Например, за изработката на един шоколад е нужна логистика и опаковане. Тези услуги се влияят от инфлацията и допълнително вдигат цената. Това е нормален процес“, отбеляза тя.
По думите й шоколатиерите опитват да задържат цените, но растящите разходи влияят на цената за крайния потребител. Хората са наясно с това и няма да се откажат от консумацията на шоколад.
Няма проблем и с намирането на кадри за този тип дейност в България, каза събеседникът. Много хора имат огромно желание да се занимават с тази работа и се насочват към шоколатиерството. "Разбира се, има и предизвикателства, тъй като изработката на шоколад изисква много внимание. У нас обучението се случва както физически на място, така и онлайн", допълни гостът.
Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.