IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Луксозното сирене - новата звезда на черния пазар

Тонове скъпи сирена често изчезват и се появяват много по-късно през съмнителни канали

14:06 | 17.11.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Корупцията прави възможно движението на храни, нарушаващо санкциите, казва проф. Елиът. „Участват толкова много пари, че на служителите, включително граничните служители, може да им се отплати. Санкционираните стоки се купуват и продават чрез дигитални мрежи, а тези онлайн поръчки също попадат в магазините.“

Пол Томас прекарва години в курсове по производство на сирене в Русия. Когато посещава Москва след затягането на санкциите, той вижда от първа ръка, че забранените сирена се показват открито по рафтовете на магазините. „Имаше много автентично италианско пармиджано реджано и френски рокфор, всички ясно обозначени.“

Той също така отбелязва, че производителите на сирене в Русия увеличават производството и се опитват да подражават на различни европейски сирена.

Не е само Русия. В различни части на Близкия изток, например, хранителните субсидии в една страна могат да осигурят стимул за контрабанда на съставки в други, където правителствата не предоставят подкрепа и цените са високи. Фалшифицирането или създаването на реплика на официален вид сирене също е често срещано явление в региона.

А в САЩ строгите федерални правила означават, че е незаконно да се произвеждат или внасят непастьоризирани сирена, отлежали по-малко от 60 дни, което води до черен пазар за продукти от сурово мляко като френските класики Brie de Meaux и Mont d’Or. През 2015 г. банда за трафик на сурово мляко е преследвана за разпространение на непастьоризирани сирена.

Фалшифицирането на храни се случва и в САЩ. В някои случаи се използват евтини и дори опасни съставки за производството на „фалшиви“ версии на скъпо сирене, като пармезан, произведен с помощта на добавки, извлечени от дървесна маса.

Пармезан с микрочип: иновации в сигурността

Анди Куин обяснява: „Хранителните вериги са наистина глобални. Същото важи и за движението на незаконни храни“

Сега обаче мнозина в индустрията отвръщат на удара. Италианският консорциум Parmigiano Reggiano – производителите на сирене зад най-краденото сирене в света – заяви, че черният пазар за този сорт е „здрав“. Това отчасти се дължи на факта, че е изключително ценен, генерирайки глобални приходи от продажби от почти 3 млрд. паунда годишно. Затова те са измислили уникален начин да го защитят.

През 2022 г. консорциумът започна да въвежда чипове за проследяване, не по-големи от оризово зърно, като част от етикета, вграден в твърдата кора на сиренето. Това помага за намаляване на кражбите, но също така означава, че фалшивото пармиджано реджано може да бъде идентифицирано, тъй като всеки малък чип съдържа уникален цифров идентификатор, който може да удостовери автентичността на сиренето.

Купувачите вече могат да сканират всяка пита, за да проверят нейната автентичност или да разберат дали е открадната. Консорциумът все още не е публикувал данни, показващи дали технологията намалява нивата на измами.

Neal’s Yard Dairy казва, че планира да използва по-малко високотехнологичен подход за предотвратяване на бъдещи измами, включително лично посещение на купувачите, когато се правят големи поръчки за сирене, вместо да разчита на дигитални договори и имейли.

Що се отнася до това какво ще стане с чедъра, откраднат през октомври, може да няма бързо решение. Като се има предвид, че сиренето може лесно да се съхраняват до две години, то може да се появи наяве след много месеци.

“A criminal could hide tonnes away and then pass them slowly, truckle by truckle, into supply chains,” says Ben Lambourne of the online retailer Pong Cheese.

For the cheesemakers, this isn’t just about a stolen food; the missing Hafod, Westcombe and Pitchfork represent ways of farming and food production that took thousands of years to evolve, shaped landscapes and became part of British culture, yet which have been all but lost in just a few generations.

Lancashire-based cheesemonger Andy Swinscoe says that at the beginning of the 20th Century, in the area surrounding his shop there were 2,000 farmhouse cheesemakers. Today, there are just five. There have been declines in Somerset with cheddar makers, in the East Midlands with Stilton and in the north-west with Cheshire cheese.

„Един престъпник може да скрие тонове и след това да ги предаде бавно, камион по камион, във веригите за доставки“, казва Бен Ламбърн от онлайн търговеца на дребно Pong Cheese.

За производителите на сирене това не е просто открадната храна; липсващите Hafod, Westcombe и Pitchfork представляват начини за земеделие и производство на храна, които отнеха хиляди години, за да се развият, оформиха пейзажи и станаха част от британската култура, но които бяха почти изгубени само за няколко поколения.

Базираният в Ланкашър търговец на сирене Анди Суиско казва, че в началото на 20-ти век в района около неговия магазин е имало 2000 селски производители на сирене. Днес те са само пет. Имаше спад в Съмърсет при производителите на чедър, в Източен Мидландс при Стилтън и на северозапад при сиренето Чешир.

„Конфликтите по света, кризата с разходите за живот, дори изменението на климата - всичко това увеличава привлекателността на измамите с храни“, казва Анди Куин от NFCU. Докато това се промени, производителите на сирене може да се наложи да затегнат сигурността си – и да помислят два пъти, когато дадена поръчка изглежда твърде добра, за да е истина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 17.11.24 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Финанси виж още