IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо проектът на БРИКС за обща валута остава предизвикателство

Ще отнеме десетилетия преди доларът да бъде изместен, каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“

22:18 | 28.10.24 г.

Страните от БРИКС искат да си подсигурят възможности в следващите десетилетия да имат алтернатива на каналите, по които се развива финансовата система. Действително те имат придвижване напред в тази посока, но неголямо. Реализирането на проект за алтернатива на долара и системата SWIFT остава предизвикателство и ще мине поне десетилетие, докато видим резервна валута, различна от долара. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

През изминалата седмица се проведе годишната среща на страните от БРИКС в Казан, Русия. Беше потвърдено, че групата има потенциал за икономически растеж, но реализацията на алтернативи на съществуващата финансова система остава дълъг и сложен процес.

"Говорим за първите стъпки от един много дълъг процес. Най-важната стъпка е страните от БРИКС да изградят инфраструктура за търговия, която да върви паралелно. Създадената борса за търговия на зърнени храни е важна стъпка за определяне на цените и обемите на търговията и едва впоследствие ще дойдат методите за разплащане“, коментира Цачев. 

По думите му проблемът е, че интеграцията в БРИКС е ограничена, особено по отношение на капиталите. Липсата на общ пазар на държавни облигации, подобен на този в САЩ, е основен проблем. Тази липса затруднява развитието на алтернативна система за разплащания, заяви анализаторът.

Цветослав Цачев изтъкна и още едно предизвикателство пред БРИКС по пътя към алтернативна валута, а именно доверието в банковата система. Той добави, че развитието на дълговия пазар е ключово за изграждането на алтернатива на долара като резервна валута, но това е процес, който може да отнеме десетилетия.

Политическите отношения между страните от БРИКС също играят важна роля.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още