IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шоколатиер: Има много фактори тепърва да виждаме по-високи цени на какаото

Може догодина да се окаже, че днес ядем шоколада с най-ниска цена, казва Станимира Георгиева

13:21 | 25.10.24 г.

Тепърва ще виждаме увеличението на цените – може догодина да се окаже, че днес ядем шоколада на най-ниска цена. Това каза Станимира Георгиева, основател на „Шоколадова къща Станимира“ и социален предприемач, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ има много причини за повишената цена – не само болестта по какаовите дървета в Западна Африка, откъдето идват над 60% от произвежданите в света количества какао, но и запасяването на търговците.

Същевременно от 2026 г. в Европа ще започне да действа регулация, която с цел да гарантира неизсичането на горите ограничава много от производителите – особено по-малките семейни фирми в Африка. Ако те искат да засадят ново какаово дърво, не трябва да отсичат друго – например не могат да изсекат 10 палмови дървета, за да посадят други.

Според Георгиева, въпреки отлагането на регулацията с една година от първоначалния план, производителите трябва да започнат да се подготвят. Тя припомни, че какаовото дърво започва да ражда плод след 5 години, а ако едно дърво се разболее, или трябва да се изолира, или да се отсече. Ще има GPS проследяване откъде идва какаото.

„В последните 10 години статистиката показва, че консумацията на шоколад и шоколадови продукти рязко се увеличава“, каза тя.

Много компании заместиха процентно съдържание на какаовата маса и какаово масло с други продукти – лешников тахан, различни растителни мазнини, или намалиха грамажа. Но има и други причини, допълни Георгиева.

В сравнение с преди година цената на основните суровини в крайния продукт се е повишила с над 60%, каза още Георгиева.

„Преосмисляме какво да направим, така че качеството на суровините да се запази; няма да смесваме суровини, така че да намалим качеството – измисляме други начини, така че да сме на пазара и да сме желани“, посочи тя.

Георгиева не очаква по-ниските цени в момента да се отразят на цената на крайните продукти в един момент. „Сега е моментът да се яде шоколад, после ще бъдем на диета“, категорична беше Георгиева.

В качеството си на социален предприемач, тя говори в предаването и за инициативата „Кариерни възможности за хора 50+“, която ще предложи безплатни обучения по дигитални и меки умения.

Повече по темата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още