IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕИБ: Делът на компаниите в ЕС, планиращи ръст на инвестициите, рязко намалява

Европейските компании също така приоритизират инвестициите за подмяна, а не за увеличаване на капацитета си

20:30 | 24.10.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Делът на европейските компании, планиращи да увеличат, вместо да намалят, инвестициите се очаква да намалее наполовина през 2024 г. заради опасения около осигуряването на квалифициран персонал, високите енергийни разходи и обща несигурност, обяви в четвъртък Европейската инвестиционна банка (EIB), цитирана от Ройтерс.

Делът на компаниите, които очакват да инвестират повече, а не по-малко, е спаднал до 7% през 2024 г. от 14% през 2023 г., заяви банката в годишното си проучване за 2024 г.

„Спадът на инвестиционния апетит на компаниите контрастира на широкото признание на европейско ниво от значителните нужди за структурни инвестиции в иновациите, дигитализацията, зеления приход и преодоляването на геополитически рискове и прекъсвания във веригите на доставки“, се казва в доклада.

Европейските компании също така приоритизират инвестициите за подмяна, а не за увеличаване на капацитета си.

„Това контрастира остро с американските компании, където 47% приоритизират разширяването на капацитета за следващите три години в сравнение с 26% за европейските компании“, казва ЕИБ.

Любопитно е, че България е на трето място сред страните, които се фокусират върху разширяването на капацитета с 33% от участвалите в проучването. На първо и второ място са съответно Испания (39%) и Унгария (38%).

Проучването показва още, че 79% от европейските компании виждат несигурността в бъдеще като пречка пред инвестициите спрямо 75% от американските фирми.

Високите енергийни разходи се посочват като проблем от 77% от компаниите в Европа и от 68% от тези в САЩ. В същото време липсата на квалифициран персонал е проблем за 77% от компаниите в ЕС и за 90% в САЩ.

За България също най-голямото препятствие за инвестициите е наличието на квалифициран персонал – 89% от анкетираните дават подобен отговор. На второ място е несигурността относно бъдещето (82%), а на трето – транспортната инфраструктура (58%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още