IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия приветства Тръмп през 2016 г., но сега в Кремъл са по-предпазливи

След победата си Тръмп въведе най-тежките санкции срещу Русия заради войната в Украйна

20:00 | 21.10.24 г.
Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Един съвет – никога не купувайте големи количества шампанско, освен ако не сте напълно сигурни, че ще си заслужава да празнувате.

През ноември 2016 г. руският политик ултранационалист Владимир Жириновски беше толкова развълнуван от победата на Доналд Тръмп и толкова сигурен, че тя ще промени отношенията между САЩ и Русия, че разля 132 бутилки шампанско в Думата – руския парламент, и празнува пред телевизионните камери.

Той не беше единственият празнуващ.

В деня след изненадващата победа на Тръмп за Белия дом Маргарита Симонян, главен редактор на държавния канал RT, публикува туит с намерението си да кара из руската столица с американския флаг на прозореца на колата си.  

В Москва имаха големи надежди, че Тръмп ще отмени санкциите срещу Русия, а може би дори ще признае анексирания от Украйна Кримски полуостров за част от Русия, пише Стив Розенбърг, редактор на BBC за Русия.

„Тръмп беше ценен с това, че никога не е проповядвал за човешките права в Русия“, обяснява Константин Ремчуков, главен редактор на вестник „Независимая газета“.

Не отне много преди шампанското да изветрее

 „По това време Тръмп въведе най-тежките санкции срещу Русия“, спомня си Ремчуков. „Към края на мандата му много хора бяха разочаровани от неговото президентство“, допълва той.

Затова осем години по-късно, поне публично, руските власти са по-предпазливи относно перспективите за втори мандат на Тръмп.

Президентът Владимир Путин дори подкрепи кандидата на Демократическата партия, въпреки че тази „подкрепа“ беше изтълкувана предимно като кремълска шега.

Путин заяви, че харесва „заразния“ смях на Камала Харис.

Но не е нужно да сте опитен политолог, за да разберете, че по време на кампанията думите на Тръмп, а не на Харис, гарантирано ще предизвикат усмивката на Путин.

Например критиките, които Тръмп отправя към американската военна помощ към Украйна, неговото видимо нежелание да обвини Путин за пълномащабната атака и по време на президентския дебат – отказът му да каже дали иска Украйна да спечели войната.

За разлика от него, Камала Харис настоява, че подкрепата за Украйна е от „стратегически интерес“ за Америка и определи Путин като „диктатор убиец“.

Руската държавна телевизия също не се е изказвала особено ласкаво за нея, като преди няколко седмици водещ се изказа пренебрежително за политическите способности на Харис, твърдейки, че за нея би било по-подходящо да води телевизионно кулинарно предаване.

Другият удобен вариант за Москва

Има и друг възможен изход, който би удовлетворил Кремъл – избори с малка разлика в резултата, последвани от оспорване. Една Америка, погълната от следизборния хаос, объркване и конфронтация, ще има по-малко време да се съсредоточи върху външните работи, включително войната в Украйна.

Отношенията между САЩ и Русия се развалиха при Барак Обама, влошиха се при Доналд Тръмп и, по думите на наскоро напусналия руски посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, се „разпадат“ при Джо Байдън.

Вашингтон хвърля вината изцяло върху Москва.

Само осем месеца след като Путин и Байдън се срещнаха в Женева, лидерът на Кремъл нареди пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Администрацията на Байдън не само изпрати цунами от санкции по пътя на Русия, но и американската военна помощ беше от решаващо значение за подпомагането на Киев да оцелее след повече от две години и половина руска война. Сред модерните оръжия, които Америка доставя на Украйна, са танкове „Ейбрамс“ и ракетни системи HIMARS.

Трудно е да се повярва, но не беше толкова отдавна, когато Русия и САЩ обещаха да работят съвместно за укрепването на сигурността в света.

В края на 80-те години Роналд Рейгън и Михаил Горбачов формираха двустранна геополитическа стратегия да намалят ядрения си арсенал.

През 1991 г. първите дами на СССР и Америка, Раиса Горбачова и Барбара Буш, откриха в Москва необичаен паметник – патица майка с осем патета. Той е копие на бокстънска скулптура и е подарък за Москва като символ на дружбата между съветските и американските деца.

Паметникът е популярен сред московчани и днес, когато руснаците се стичат в парк „Новодевичий“, за да позират за снимки с бронзовите птици, въпреки че малцина посетители знаят историята зад „патешката дипломация“.

Също както американско-руските отношения, и патиците са отнесли някой и друг удар. При един от случаите някои от тях бяха откраднати и се наложи да бъдат заменени.

Редакторът на BBC обикаля из парка, за да се запознае с мнението на местните за отношенията между САЩ и Русия.

Ядосаният рибар Игор, който лови риба в близкото езеро, казва, че иска Америка да изчезне. „Тя е започнала толкова много войни в света. САЩ бяха наш враг по съветско време и все още са. Няма значение кой е президент“, твърди той. Същевременно повечето от хората, с които британският журналист разговаря, не виждат Америка като зъл противник.

Светлана казва, че е за мира и приятелството, но неин приятел в Америка се страхува да ѝ се обади. „Може би там няма свобода на словото. А може би тук, в Русия няма свобода на словото, не знам“.

Въпреки разликите, има нещо общо между Русия и Америка – и двете държави са имали винаги мъже за президент.

Може ли това да се промени според руснаците?

„Мисля, че ще е страхотно, ако жена стане президент“, казва Марина. „Бих се радвала да гласувам за жена тук [в Русия]. Не казвам, че би било по-добре или по-зле. Би било различно“.

По-рано днес съпругата на покойния руски опозиционер Алексей Навални – Юлия Навална, обяви в интервю пред BBC намеренията си да участва в избори и да стане президент на Русия.

„Владимир Путин е моят политически опонент и аз правя и ще правя всичко по силите си, за да сваля неговия режим възможно най-скоро“, каза тя.

Навална заяви, че за нея е много важно да се върне в родината си, но това е невъзможно, докато Путин е на власт.

Според нея руският президент е „отговорен за смъртта и убийството“ на съпруга ѝ и посочи, че Фондът му за борба с корупцията разполага с данни, които ще бъдат разкрити и ще дадат информация за цялата картина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още