IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Илон Мъск не пести средства в подкрепа на Тръмп

Той ще дарява 1 млн. долара всеки ден до изборите в САЩ през ноември на човек, който е подписал петицията му в подкрепа на свободата на словото и носенето на оръжие

11:07 | 20.10.24 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът Илон Мъск обеща в събота да дарява 1 млн. долара всеки ден до изборите през ноември на човек, който е подписал онлайн петицията му в подкрепа на конституцията на САЩ, пише Ройтерс.

И побърза да го направи, като възнагради с чек за 1 млн. долара човек, който присъства на събитието му в Пенсилвания, целящо да привлече поддръжници на кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп. Победителят се казва Джон Дреър, съобщиха организатори на събитието.

„Между другото Джон нямаше никаква представа. Но както и да е, заповядай“, каза основателят на Tesla, докато връчваше чека на Дреър.

Паричната награда е поредният пример за това как Мъск използва изключителното си богатство, за да влияе на оспорваната президентска надпревара между Тръмп и конкурентката му от Демократическата партия Камала Харис.

Мъск създаде America PAC, организация за политически действия, която основа в подкрепа на предизборния щаб на Тръмп. Групата помага за мобилизирането и регистрирането на избиратели в колебаещи се щати, но има признаци, че не успява да изпълни целите си.

Събитието в Харисбърг е третото в Пенсилвания, където Мъск обрисува изборите през ноември в мрачни краски и насърчи поддръжниците да гласуват навреме и да убедят и други да го направят.

В събота той заяви, че ако Харис спечели, това ще бъдат „последните избори“, намеквайки, че САЩ вече няма да съществуват. Той допълни, че двата опита за убийство срещу Тръмп доказват, че той нарушава статуквото така, както Харис няма да го направи. Мъск заяви още, че затова никой не се опитва да убие Харис.

Петицията, която Мъск иска от хората да подпишат, гласи: „Първата и Втората поправка гарантират свобода на словото и правото на носене на оръжия. С подписа си по-долу обещавам подкрепата си за Първата и Втората поправка“.

Присъстващите на съботното събитие трябваше да подпишат петицията, която позволява на America PAC да събере контактите на още потенциални избиратели, за да ги убеди да гласуват за Тръмп.

Мъск, който е най-богатият човек в света в класация на списание Forbes, до момента е предоставил най-малко 75 млн. долара на America PAC, сочат федерални документи. Това превръща групата във важна част от стремежа на Тръмп да се върне в Белия дом.

Предприемачът зад Tesla и ракетната и сателитна компания SpaceX все повече подкрепя републикански каузи тази година и стана категоричен привърженик на Тръмп.

Бившият американски президент заяви, от своя страна, че ако бъде избран, ще назначи Мъск за ръководител на комисия по ефективно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още