IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боян Иванчев: С намаляването на лихвите ЕЦБ дава шанс на европейската икономика

С още едно сваляне на лихвата с 25 базисни пункта през следващите 6 месеца трябва да се предотврати задълбочаването на стагнацията в ЕС, посочи финансистът

19:10 | 18.10.24 г.
Снимка: Qilai Shen/ Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/ Bloomberg

Вече има консенсус, че Германия е в мека рецесия и затова, че еврозоната е в стагнация, след като е регистриран много малък ръст на икономиката. Смята се, че когато брутният вътрешен продукт (БВП) продължително време е под 2%, то това би следвало да се нарече стагнация. Това каза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС.

Финансистът смята, че икономиката на Европа не е в добра кондиция, след като стагнация в комбинация с индекса, който измерва очакванията на мениджърите (PMI) и отчита по-скоро бъдещето, намалява девети пореден месец, а в Германия 22-ри месец е под нивото 50, каквато е стойността му и за Евросъюза.

Според него действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) са правилни, след като тя намали лихвените проценти за трети път тази година в съзвучие с намаляващата инфлация, за да даде повече шанс на европейската икономика.

Д-р Иванчев посочи, че решението идва след съмненията за развитието на Германия и някои притеснения за Франция. „Юни, септември и октомври бяха трите понижения, като вчера отново бе понижен лихвеният процент с 25 базисни пункта“, отбеляза финансистът. Той смята, че е имало необходимост от решителните действия на ЕЦБ, защото „при предишните имаше много голямо забавяне“. Иванчев напомни, че тогава инфлацията беше висока, но лидер в покачванията беше Федералния резерв и ЕЦБ го следваше. „Сега ЕЦБ действа доста решително и изглежда ни предстои още едно сваляне на лихвата с 0,25 през следващите шест месеца с цел да се предотврати задълбочаването на стагнацията или (според някои) меката рецесия в Европейския съюз", каза д-р Иванчев.

По думите му е необходимо Европа да престане да бъде толкова социална и „бъдещите предприемачи трябва да престанат да бъдат мързеливи“, защото преценява, че така се губи конкуренцията. „В социална Европа много голяма част от младите жители на Германия и Франция не са притиснати от обстоятелствата и знаят, че винаги имат подкрепата на държавата. Вероятно това, което казвам, звучи по-консервативно и дясно, но пътят е чрез конкуренция“, заяви той виждането си за това какви промени трябва да настъпят на Стария континент. Иванчев напомни, че в „САЩ има много жестока конкуренция, а в Китай е ужасяваща“.

Финансистът засегна и темата за плана на Марио Драги, който беше обсъждан в много европейски страни, като някои го подкрепиха, а други изказаха резерви към него. Иванчев подчерта, че у нас няма ясна позиция за плана, но смята, че държавата ни няма ясна позиция по отношение на макроикономическите процеси в нашата страна повече от три години.

„Не е изненада, че при неработеща администрация България няма мнение по международни макроикономически доклади, какъвто е планът на Марио Драги“, каза Боян Иванчев. Той е категоричен, че администрацията у нас не работи или работи оперативно, докато „трябва да стратегира държавата, а не да прави сметки колко имаме в дебит и кредит“.

За самия план на Драги, в който се предлага мащабно инвестиране за компенсиране на изоставането от САЩ и Китай, финансистът заяви, че е „против такъв тип натрапени средства за научно-технически прогрес“, след като „тези различни инструменти не водят до нещо особено и в България“.

„Аз съм скептичен към подобни инструменти, с които се цели Европа да догони Китай и САЩ в технологичното развитие. Не мисля, че са толкова страшни нещата от технологична гледна точка в Европа, въпреки че непрекъснато се говори за това. Не мисля, че общо изразходване на средства на глава от населението, би довело до нещо позитивно. Не съм привърженик на такава политика“, категоричен е финансистът.

Вижте целия коментар във видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването В развитие може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още