IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Важно е международната общност да оказва натиск върху режима във Венецуела

Има риск изборната измама да се остане като един обикновен инцидент, каза Анета де ла Мар Икономова от Университета Екстернадо де Колумбия

22:12 | 18.10.24 г. 2
Снимка: EPA/MIGUEL GUTIERREZ
Снимка: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Следизборната ситуация във Венецуела остава изключително напрегната и сложна и няма да може да бъде решена само в рамките на страната, тъй като става въпрос за огромна изборна измама. Това коментира Анета де ла Мар Икономова, историк и анализатор на международни отношения от Университета Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Кандидатът на опозицията, който спечели президентските избори, Едмундо Гонзалес, трябваше да избяга от страната и сега се намира в Испания. От своя страна ЕС го признава за легитимен победител на изборите. Блокът от години помага за възстановяването на демокрацията в южноамериканската страна. Във Венецуела духът и енергията на опозицията се поддържа от Мария Корина Мачадо, която присъства на политическата сцена повече от 15 години. Режимът на Николас Мадуро обяви тази седмица, че Мачадо е напуснала страната, но това е трудно да се потвърди, посочи историкът.

Анета де ла Мар Икономова обясни, че изборни документи, които доказват победата на Едмундо Гонзалес, са стигнали до Вашингтон, въпреки че никой не дава информация как са били пренесени извън Венецуела. 

Ситуацията във Венецуела привлича вниманието на САЩ. Икономова посочи, че е изключително важно да преминат изборите в Щатите, тъй като в момента президентът Джо Байдън не иска да предприеме по-сериозни мерки, за да не навредят на електоралния резултат на Камала Харис. Междувременно е важно международната общност да оказва натиск върху режима във Венецуела, тъй като има риск изборната измама да си остане като обикновен инцидент.

Латиноамериканският електорат е ключов за изборите в САЩ, въпреки че е трудно да се определи къде биха насочили подкрепата си. Анета де ла Мар смята, че миграционната тема не е водеща за латиноамериканските избиратели, които се интересуват от икономическата стабилност и вътрешните политики.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Анализатор: Важно е международната общност да оказва натиск върху режима във Венецуела* - Някой няма ли от евроатлантическата общност да окаже натиск върху нашия политически башшибоззук? Или това са *нашите ккоппеллета*, които няма да дадат България на Путин? Седмица преди абсолютно компрометирани избори в страна от ЕС зацикали в Инвестора на чужд ггробб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Има риск изборната измама да се остане като един обикновен инцидент, каза Анета де ла Мар Икономова от Университета Екстернадо де Колумбия* - Каква Венецуела бре, редакцията?!!! Тук, в България, в членка на Европейския съюз, пред очите на цяла Европа се осъществява най-голямата изборна измама с изцяло купени вот в новата българска история! Осъществяват я партньорите на председателката на ЕК! Двама разпасали се евроатлантици-антипутинисти купуват целия вот и никой нищо не прави! Венецуела х 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още