IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кандидатите за "златна виза" в Португалия предприемат правни действия заради забавяния

В страната има натрупани 400 хил. молби за виза след остър ръст на имиграцията вследствие на пандемията от Covid-19 и началото на войната в Украйна

10:42 | 18.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Уморен от студените зими в Канада, Ренхай Уан си стяга багажа през 2021 г. и се насочва към Португалия, за да започне нов живот в Европа, разказва Bloomberg.

Но три години след като влага 350 хил. евро в апартамент в Лисабон, китайският гражданин все още чака имиграционната агенция на Португалия да вземе решение по статута му. 50-годишният Ренхай е един от хилядите, кандидатствали за програмата „златна виза“ на страната, която обещава на инвеститорите път към гражданство.

Той е и сред стотиците с неизвестно бъдеще, докато страната се затруднява да се справи с огромния прилив на имигранти.

„Ако знаех, че ще отнеме толкова много време, нямаше да инвестирам в Португалия“, казва Ренхай в телефонно интервю. „Има други места, където е по-лесно да получиш „златна виза“.

Гърция, Испания и Италия са сред другите европейски страни, които предлагат „златни визи“ за неевропейци.

Агенцията по интеграция, миграция и убежище (AIMA) на Португалия се затруднява с натрупаните над 400 хил. молби за виза след остър ръст на имиграцията вследствие на пандемията от Covid-19 и началото на войната в Украйна. От 2018 г. насам чуждестранното население в Португалия е нараснало над двойно и сега възлиза на рекордните 1 млн. души – една десета от общото население.

В отговор Ренхай и други инвеститори предприемат правни действия, за да принудят AIMA да изпълни 90-дневния краен срок да взима решения по молбите за жителство, включително „златните визи“.

Макар че молбите за „златни визи“ формират малка част от висящите случаи, забавянията влошават имиджа на една от най-популярните възможности за пребиваване чрез инвестиции в Европа. Програмата, която изисква от инвеститорите да прекарват само седем дни годишно в Португалия, е привлякла над 7 млрд. евро, откакто бе създадена през 2012 г. и е силно популярна сред китайските, бразилските и американските граждани.

Бетино Занини, имиграционен адвокат, който е спечелил няколко дела срещу AIMA, казва, че поне половината от 50-те му клиенти за „златна виза“ са съдили португалската държава заради забавяне на обработката на молбите. Диого Капела, други базиран в Лисабон адвокат, изчислява, че 40 от клиентите му за „златна виза“ също са предприели правни действия.

„Когато са успешни, тези дела могат да принудят AIMA да издадат решение по молба за „златна виза“ за около три месеца вместо за три години“, казва Капела.

Говорител на AIMA не е бил открит веднага за коментар. Агенцията по имиграция не е отговорила на няколко имейла и обаждания с искане за коментар.

Американският производител на вино Лейли Херон също обмисля да предприеме правни действия, за да ускори решението по молбата ѝ. 60-годишната американка е купила имот в Лисабон и е кандидатствала за „златна виза“ през април 2023 г. Тя все още чака AIMA да вземе биометричните ѝ данни, за да може молбата ѝ да продължи напред.

„Не е идеално да започнеш отношенията си с португалската държава, отивайки в съда“, казва Херон. „Но изглежда това може би е единственият начин“, допълва тя.

За да се справи със закъсненията, португалският парламент одобри предложение по-рано тази година, което позволява на кандидатстващите за „златна виза“ да започнат да броят петте години пребиваване, необходими за кандидатстване за гражданство, в деня на подаване на заявлението, а не когато получат картата си за пребиваване.

Правителството е създала и работна група за справяне с огромния брой висящи имиграционни дела. Но Ренхай се опасява, че AIMA ще разгледа първо други случаи, вместо да даде приоритет на молбите за „златни визи“.

„Не е справедливо тези, които са платили най-много, за да получат разрешение за пребиваване, да са последни на опашката за получаване на виза“, казва Ренхай и добавя: „Искам просто този кошмар да свърши.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още