IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Китай се възползва от геополитическия конфликт в Африка и добива стратегически суровини

Договорите на ЕС със страни като Египет няма да успеят да омекотят бежанската вълна, която ще се упъти към Европа, прогнозира Румяна Дечева

18:45 | 09.10.24 г.
Снимка: EPA/STR
Снимка: EPA/STR

От геополитическия конфликт между Конго и Руанда се възползва Китай и изнася минерали на изключително ниски цени, с които подбива цените на световния пазар, но прави нестабилно производството на възобновяеми източници на енергия, включително и на електрически коли. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, в рубриката за развитието на Африка направи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие.

Тя е на мнение, че Китай заема все по-сериозни позиции в добивната индустрия и даде пример с Конго, където са едни от най-големите залежи на литий и кобалт. "Чрез тези минерали се захранва зеленият преход на западния свят", уточни Дечева.

Експертът напомни, че в конфликта между африканските страни опита да се намеси и френският президент Еманюел Макрон, който миналата седмица на срещата на франкофонията използва възможността за разговори. Целта му беше да засили позициите на Европа, като се подпишат договори, за да се преодолеят конфликтите. Според Дечева предложението от името на Запада не се подписа, защото „не беше почтено“ с идеята за намеса във вътрешния конфликт в Руанда с Конго, с обещание за ликвидиране на военни групировки, но не по едно и също време.

Експертът по международно политическо развитие предупреди, че вследствие на военния конфликт в Судан в момента от глад страдат около 25 милиона човека и притесненията на Офиса за хуманитарна помощ на ООН са, че следващата година тази ситуация ще се влоши. "Судан – страна по поречието на Нил – с Хартум, където се сливат Сини и Бели Нил, най-плодородната част от праисторическо време, територия, която винаги е била житница и е доставяла храни на други страни в Африка, в момента е център на сериозен глад", заяви Дечева. И отбеляза, че около милион суданци са напуснали страната миналата година, но вече са над два милиона и вероятно тази цифра ще расте.

„Договорите на ЕС със страни като Египет няма да успеят да омекотят тази вълна, която вероятно ще се упъти от Судан към нас“, прогнозира международният анализатор.

Дечева изтъкна и други факти, които засягат африканските страни, и като пример даде военните действия в Източно Конго. „Само в рамките на миналата година и началото на тази, почти два милиона население напуска територията си“, добави тя и напомни, че тези територии са богати на редкоземни минерали, които бунтовническите групи използват, за да се финансират.

Повече за конфликтите в Конго, Судан и Руанда може да разберете, ако гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още