IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хиляди протестираха в Будапеща срещу "пропагандата" на държавната телевизия

Протестът беше организиран от десноцентристката партия TISZA, която застига "Фидес" на премиера Виктор Орбан в обществени допитвания

14:54 | 06.10.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Хиляди унгарци се събраха пред централата на държавната телевизия на страната в събота, за да протестират срещу „пропагандната машина“ на правителството и да призоват за независима държавна медия, предава Ройтерс.

Протестиращите от опозиционната партия TISZA заявиха, че държавната телевизия MTVA води пристрастна пропаганда, като показва само политици от партията и правителството на Виктор Орбан и анализатори, които повтарят говоренето им.

Десноцентристката партия TISZA начело с новака в политиката Петер Маджар отправя най-голямото предизвикателство пред десния националист Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г.

Хиляди поддръжници на TISZA, които развяваха националното знаме и плакати с надпис „Стоп на пропагандата“, се събраха в Будапеща и скандираха „Не се страхуваме“ и „Стига толкова“ на последния масов протест, организиран от Маджар.

„Стига толкова злоба, лъжи, пропаганда, търпението ни свърши“, заяви Маджар. „Държавните медии в Унгария днес са глобален скандал, стига толкова“, допълни той. Маджар поиска държавната телевизия да покаже протеста в „нередактирано“ излъчване.

TISZA има подкрепа от 39% сред избирателите спрямо 43% за партия „Фидес“ на Орбан, сочи допитване, публикувано от института Median миналия месец. Следващите избори ще се състоят в началото на 2026 г.

Маджар, който се възползва от нарастващото недоволство от Орбан в момент, когато икономиката тъкмо излиза от кризата с инфлацията, обеща да изкорени корупцията, да възстанови държавната медия и демократичния контрол, който според критиците е бил подкопан при управлението на Орбан.

Макар че държавните медии са предимно говорители на правителството, частните са контролирани до голяма степен от съюзници на партия „Фидес“ на Орбан. Правителството отрича да подкопава свободата на медиите.

Специалният докладчик на ООН за свободата на словото Ирене Хан заяви, че „в Унгария има изкривена медийна среда, в която плурализмът, разнообразието и независимостта на медиите са поставени под въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 06.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още