IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тежки въздушни удари разтърсиха Бейрут, Израел разширява операцията си в Ливан

Възможен наследник на Хасан Насрала начело на "Хизбула" е в неизвестност след израелски въздушени удари

13:39 | 06.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мащабни последователни удари бяха извършени в южните предградия на Бейрут рано в неделя, съобщиха очевидци пред Ройтерс.

Израел съобщи, че военновъздушните му сили са „извършили поредица от насочени удари срещу редица оръжейни складове и терористична инфраструктура, принадлежащи на терористичната организация „Хизбула“ в района на Бейрут“.

Израелската армия съобщи, че преди удара е предприела стъпки „да смекчи риска от засягане на цивилни, включително с предварителни предупреждения към населението в района“.

Израел бомбардира от дни предградията на Бейрут, считани за бастиони на подкрепяната от Иран въоръжена групировка, като уби лидера ѝ Хасан Насрала и вероятно потенциалния му наследник.

Източник от ливанските сили за сигурност съобщи в събота, че Хашем Сафиедин, възможен наследник на Насрала, е в неизвестност от петък след израелски въздушен удар близо до международното летище на града, който според съобщенията е бил насочен срещу него.

Неговата загуба би била още един удар за групировката и покровителя ѝ Иран. Израелските удари в региона през последната година, които рязко се увеличиха през последните седмици, унищожиха ръководството на „Хизбула“.

Израел разширява действията си в Ливан. В събота армията му извърши първи удар в северния град Триполи, съобщи представител на ливанските служби за сигурност. Израелската армия започна нападения и на юг.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви в събота, че Израел е убил 440 бойци на „Хизбула“ при сухопътни операции в южната част на Ливан и е уникожил 2000 мишени на групировката. „Хизбула“ не е обявила данни за жертвите.

Израелските власти съобщиха в събота, че деветима израелски войници са били убити в Южен Ливан до момента. При израелските нападения са били убити и стотици цивилни ливанци, съобщиха ливански представители, а 1,2 млн. души, или почти една четвърт от населението, са били принудени да напуснат домовете си.

Годишнина от войната в Газа

В понеделник Израел ще отбележи първа година от нападението на „Хамас“ в южната част на Израел, при което 1200 души бяха убити, а около 250 бяха взети за заложници.

Последиците за цивилните предизвикаха повсеместни протести в цял свят. Хиляди хора излязоха на улиците в големите градове в събота с наближаването на годишнината.

Иран, който подкрепя както „Хизбула“, така и „Хамас“, изгуби ключови командири от елитния Корпус на революционните гвардейци при израелски въздушни удари тази година. Страната изстреля балистични ракети срещу Израел във вторник. При ударите не бяха нанесени големи щети.

Израел обмисля варианти за отговор.

Цените на петрола нараснаха заради възможността от израелско нападение срещу ирански петролни инсталации. Президентът на САЩ Джо Байдън призова в петък Израел да обмисли алтернативи на удари срещу петролна инфраструктура на Иран

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 06.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още