IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия извърши въздушни нападения срещу Киев и Одеса

Зеленски ще представи плана си за победа в Германия следващия уикенд

10:26 | 06.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските въздушни нападения срещу Украйна оставиха източната половина от страната в състояние на тревога повече от пет часа, съобщи украинската армия рано в неделя. Москва предприе няколко вълни от удари срещу Киев, Одеса и други градове, предава Ройтерс.

„Врагът отново използва дроновете си срещу Киев през нощта!“, съобщи Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев в приложението „Телеграм“. „Руските дронове влязоха в столицата на Украйна на няколко вълни и от различни посоки“, допълни той.

Всички дронове са били унищожени при приближаването си и според първоначалната информация няма щети или ранени, съобщи още Попко. Подробностите за мащаба на атаката ще станат ясни по-късно през деня, допълни той.

В столицата и околностите ѝ три пъти тази нощ бяха задействани сирените за въздушна тревога, която продължи над пет часа, каза Попко. Няма информация за щети и пострадали там.

Олександър Прокудин, губернатор на южната Херсонска област, съобщи рано в неделя в Телеграм, че един цивилен е загинал, а 15 са били ранени при руски нападения в областта през последните 24 часа.

И двете страни отричат да атакуват цивилни във войната, която Русия започна с пълномащабно нашествие срещу по-малкия си съсед през февруари 2022 г. Но хиляди цивилни загубиха живота си, голямото мнозинство от които украинци.

Зеленски ще представи плана си за победа в Германия следващия уикенд

Украйна ще представи своя „план за победа“ на съюзниците си в Германия следващия уикенд, съобщи президентът Володимир Зеленски. Той ще бъде тест за подкрепата на възгледа на Киев за край на войната с Русия.

„Ще представим победния план, ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната“, написа Зеленски в приложението „Телеграм“.

Той ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и с други ръководители на редовната среща на ключовите съюзници на Киев в НАТО и извън алианса в американската военно-въздушна база „Рамщайн“ на 12 октомври.

Украйна претърпя голямо поражение на бойното поле в сряда, когато руските сили завзеха източния град Вухледар след двегодишна съпротива.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски заяви, че правителството му, военни и дипломатически представители ще направят всичко възможно в идните дни, за да гарантират, че срещата в „Рамщайн“ може да се превърне в „положителна за нашата отбрана и възглед как трябва да приключи войната“.

Той представи плана на Байдън и на двамата кандидати за негов наследник – вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, миналата седмица.

Белият дом заяви, че планът на Зеленски съдържа „редица продуктивни стъпки“. Но американски представител го определи като преформулирано искане за още оръжия и отмяна на ограничения върху употребата на ракети с голям обсег. Планът предполага поражение на Русия във войната, допълни представителят. Някои представители смятат тази цел за нереалистична.

Financial Times съобщи в събота, като се позова на неназовани дипломати, че отстъпване на територии от Украйна на Русия, за да получи членство в НАТО, може да е единственият възможен вариант. Но украински медии цитираха източник от канцеларията на Зеленски, според когото Киев не „разменя суверенитет и територии“. Той нарече съобщението „празни приказки“.

През юни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще прекрати войната, само ако Киев приеме да предаде всичи четири области, за които Русия има претенции, и се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО. Киев отхвърли тези искания и заяви, че те са равносилни на това да се предаде.

Руският посланик в САЩ приключи мандата си

Руският посланик в САЩ и твърдолинеен представител на Кремъл Анатолий Антонов се завърна в Москва в събота с края на мандата му в момент на най-враждебни отношения между двете страни от десетилетия насам.

„Руският посланик в САЩ Анатолий Иванович Антонов приключва мандата си във Вашингтон и се отправя към Москва“, съобщи ТАСС, като се позова на външното министерство на Русия.

Роденият в Сибир 69-годишен Антонов, дипломат от кариерата, беше смятан за ястреб, който все пак умееше да прави компромиси. Той беше ръководител на мисията във Вашингтон от 2017 г. и през юли заяви, че мандатът му е към края си.

Не се съобщава кой ще замени пратеника, смятан за преговарящ във военен стил. Неговата позиция за войната на Русия в Украйна показваше пълна подкрепа за действията на президента Владимир Путин.

„За нас е очевидно, че врагът ще бъде победен и победата ще бъде за Русия“, заяви Антонов в събота в публикация в „Телеграм“ във връзка със завземането от руските сили на украинския миньорски град Вухледар.

Антонов, който беше заместник-министър на отбраната в период, който съвпада с анексирането на Крим от Русия през 2014 г., беше подложен на европейски санкции, когато Путин го определи за посланик на страната в САЩ.

Антонов завършва Държавния институт за международни отношения в Москва през 1978 г. и в следващите три десетилетия се издига в редиците на външното министерство, сочи биографията му, публикувана на сайта на посолството.

Преди да замине за Вашингтон той беше известен като умел преговарящ по въпросите за контрола върху оръжията, който оглавяваше руски делегации на редица международни преговори за стратегическите оръжия.

През август в интервю за ТАСС Антонов заяви, че Русия е готова да обмисли пакт с Вашингтон за контрол върху оръжията.

„Моята тактика за водене на преговори е много проста – вие и аз трябва да вземем един лист и да напишем какво искаме. Да вземем двата листа и да се опитаме да намерим нещо общо в тях, дори ако то е минимално, но да започнем от него, когато решаваме проблемите“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 06.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
гъбко
преди 49 минути
И не мога да не спомена. Снощи украински дрон е дръннал военната офицерска академия в машква. Великите С300, С400, С500 са направили както винаги - нищо. Очакваме повече подробности от споделени кадри от местните с протяжени възгласи - блляяяяд. Засега е това : https://***.youtube.com/watch?v=cTFAv5xN78s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
гъбко
преди 1 час
Зверовете от блатата са атакували с 2 искандера, 2 крилати ракети и 87 геранЪ(забрадени шахеди). Крилатите ракети са свалени, свалени са и 56 шахеда, а 25 са подтиснати с РЕБ и са паднали из полята. Ф16ки в действие, а ребята? Не вършели работа допотопните самальоти. Хаха - 101 камиона за скрап, ползотворен ден. А в АвтоВАЗ са получили 1250 кутии с бяла боя - государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още