IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Градската дилема на Европа: да опази миналото от горещото бъдеще

Европейските градове трябва да намерят баланс между адаптирането към изменението на климата и запазването на места с историческо значение

09:33 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всеки турист във Виена в даден момент се насочва към Михаелерплац, кръгъл калдъръмен площад в сърцето на австрийската столица. Включваща средновековна църква, барокови сгради и модернистичната Looshaus, емблематичната архитектура на мястото привлича стотици хиляди хора годишно.

И все пак през летните месеци, когато настилката на площада и липсата на сянка го превръщат в топлинен остров, посещението невинаги е приятно изживяване. Ето защо Виена реши да разшири пешеходните зони в района и да засади лехи с трева и дървета преди края на 2024 г.

Което, от своя страна, предизвика олелия, пише Bloomberg.

Разгневени архитектурни експерти, включително най-висшият орган в страната по въпросите на паметниците, предупредиха, че обновяването може да застраши статута на историческия център като обект на световното културно наследство. В писмо до кмета, което оттогава е подписано от повече от 400 експерти, те твърдят, че дърветата ще блокират защитените сгради на площада и ще попречат на ключови забележителности. Подписалите се призоваха града да отмени плановете, които вече бяха преработени.

„Предложението за озеленяване на Михаелерплац е напълно погрешно, защото подобни промени в дизайна биха унищожили идентичността на един от най-запомнящите се площади в Европа“, пише Акош Моравански, почетен професор по теория на архитектурата в ETH Zurich. „Също така се съмнявам, че това ще допринесе значително за климатичното преустройство на центъра на града.“

Спорът подчертава нарастващо предизвикателство, пред което е изправен най-бързо затоплящият се континент в света. Докато температурите достигат нови висоти, европейските градове трябва да намерят баланс между адаптирането към изменението на климата и запазването на места с историческо значение.

Засаждането на растителност е привлекателна възможност, тъй като короните на дърветата могат да намалят температурите на въздуха с до 5 градуса по Целзий. И все пак някои природозащитници са предпазливи. ЮНЕСКО предупреди, че, ако не бъде изпълнен внимателно, планът на Виена може да има „вредно въздействие“ върху културното значение на столицата. Статутът на центъра на града като обект на световното културно наследство вече е застрашен поради плановете за изграждане на небостъргач в близост.

Виена не е сама. Министерството на здравеопазването издаде за Рим най-високо предупреждение за горещини това лято, като посъветва хората да стоят на закрито през най-горещата част от деня. Но засаждането на дървета в много части на Рим на практика е изключено, посочва ръководителят на климатичата служба на града Едоардо Занкини.

Службата, отговорна за опазването на наследството, се противопоставя на дърветата на Пиаца Навона или Пиаца дел Пополо – сред културно значимите, но незасенчени площади на града – на основание, че „промяната на оформлението им, дори и по най-малък начин, може да измени тяхната стойност“, пише говорител на службата в имейл.

Разбира се, защитата на паметниците и адаптирането към изменението на климата невинаги са в противоречие. Виена засажда около 4500 дървета годишно без да се суети, а по-голямата част от приблизително 2500 искания, свързани с опазването, изпращани всяка година до Австрийската федерална служба за паметници, са „без конфликти“, посочва Хана А. Либих, ръководител на организацията.

Рим. Снимка: Bloomberg L.P. Рим. Снимка: Bloomberg L.P.

Париж, домът на Шанз-Елизе и Триумфалната арка, е пример за богата на наследство столица, която също се трансформира по модела град-градина. От 2020 г. насам властите са премахнали повече от 8000 квадратни метра асфалт, засадили са над 100 хил. дървета и сега преустройват историческия площад Place de la Concorde.

Последна актуализация: 09:22 | 05.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още