IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са очакванията към първата жена президент на Мексико

Ще стане ли Клаудия Шейнбаум силен лидер и ще промени ли политиката си, след като е част от управляващата партия, коментира политическият анализатор Стоил Цицелков

19:43 | 04.10.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За първи път от 200 години Мексико има жена президент. Според някои анализатори Клаудия Шейнбаум се превръща в най-влиятелната жена в света. Мексико в момента има нужда от силен лидер и пример за жените и момичетата при вълната от насилие, в която жертва са обикновено жените. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Стоил Цицелков, политически анализатор и наблюдател на изборите в Южна Америка.

Той съобщи, че има огромно очакване към първата жена президент на Мексико да разреши проблемите, към които отиващият си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор „не беше никак чувствителен, даже напротив“.

Цицелков посочи, че Обрадор си отива с огромно одобрение и като негов политически наследник Шейнбаум се очаква да продължи неговите политики. „Може да се очаква промяна в политиката за защита на жените и в разследванията на случаите на десетките хиляди безследно изчезнали, като Шейнбаум е активна в тази кампания от дете“, обясни политическият анализатор.

Цицелков посочи, че Клаудия Шейнбаум положи клетва като първата жена президент на Мексико във вторник с обещанието да продължи усилията на своя политически ментор и предишен президент за подобряване на живота на най-бедните в страната. Той отбеляза, че Шейнбаум е климатичен учен, бивш кмет на Мексико Сити и член на партията Национално движение за обновление (МОРЕНА) на Лопес Обрадор. Тя получирекорден брой гласове на изборите през юни.

„Широката си подкрепа Клаудия Шейнбаум наследи отчасти от популярния Лопес Обрадор и тя ще управлява със супермнозинство в Конгреса на Мексико“, добави Цицелков.

Наблюдателят на политическите процеси в Южна Америка напомни, че едно от големите постижения, с които Обрадор се гордее, е борбата му с бедността, като  успя да увеличи тройно минималната работна заплата в страната. „Бедността обаче ще остане основно предизвикателство и за Шейнбаум. Обрадор се хвали, че неговите политики са измъкнали почти 10 млн. души от крайна бедност, но в същото време има увеличение на тези, които са изпаднали в екстремна бедност, а за четири години близо 30 млн. души са изгубили достъп до базови услуги като здравеопазване и образование“, смята Цицелков.

Той напомни, че промените, които Обрадор направи в съдебната система, с които се въведе избори за съдии, някои наблюдатели определят като възможност да се консолидира властта в ръцете на управляващата партия.

"Голямото доверие, с което започва Шейнбаум, може да ѝ изиграе лоша шега, защото има огромни очаквания да се справи с много сериозни проблеми, които наследява. Има огромни очаквания и огромна възможност с тази абсолютна власт, която е консолидирала", казва Цицелков.

Ще успее ли Шейнбаум да се справи с картелите? Какви са климатичните предизвикателства пред Мексико? Как ще продължат отношенията на Мексико и САЩ по мигрантския въпрос? Каква е връзката на Шейнбаум с България? Всичко това можете да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още