IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна укрепва позициите си на изток след падането на Вухледар

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте потвърди подкрепата на алианса за Киев

09:40 | 04.10.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Началникът на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Олександър Сирский заяви, че е наредил укрепване на отбраната в източната Донецка област ден след като силите на Киев съобщиха, че са се изтеглили от град Вухледар, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски призна за загубата на Вухледар и заяви, че от най-голямо значение в момента е предислоцирането на войските и опазването на живота на хората.

Назначеният от Русия губернатор на Донецка област заяви, че и двете страни са признали стратегическата стойност на града и допълни, че усилията за възстановяване ще отнемат време.

Руските войски настъпват стабилно в различни части на Източна Украйна въпреки изненадващото нахлуване на Киев в руската Курска област през август, с което Украйна се надяваше да забави настъплението.

Сирский заяви в социалните мрежи, че работи по „един от най-нажежените фронтови сектори“ с 25-а Сичеславска военно-въздушна бригада. Той не уточни местоположението, но бригадата оперира в Покровския сектор, който е обект на засилени руски щурмове.

„Докато работех в бригадата, взех редица решения, целящи да укрепят стабилността и ефективността на нашата отбрана“, допълни Сирский.

Над две години и половина от началото на пълномащабната война украинските войски са в отбрана. Украинската армия съобщи в сряда, че изтегля войските си от въгледобивния град Вухледар, бастион на хълм, който устояваше на засилените нападения след началото на нашествието на Русия в Украйна през 2022 г.

В сряда Източното командване на Украйна съобщи, че е наредило изтегляне от Вухледар, за да се предотврати опасността от обграждане от руските войски и да се „запази личното и военно оборудване“. Русия използваше широко тази тактика, за да си осигури контрол на други украински селища.

„Животът на войниците трябва да бъде спасен, тъй като те са нашият народ, те са граждани на Украйна“, заяви Зеленски пред репортери при посещението на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. „Затова е съвсем правилно решението да могат да се оттеглят и да се спасят“, допълни той.

Сега силите на Москва контролират малко под една пета от Украйна. Руският президент Владимир Путин заяви, че основната тактическа цел на Москва е да завземе изцяло Донецка и Луганска област.

Руските сили напредват в западна посока на ключови пунктове по 150-километровата фронтова линия в Донецк, като логистичният център Покровск е ключова цел.

В късния си вечерен бюлетин за положението на бойното поле Генералният щаб на украинската армия съобщи, че секторът Покровск остава поле на ожесточени бойни действия. Той допълни, че руските сили са извършили 28 нападения срещу украинските сили в този сектор и още 23 в близкия сектор Куракове.

Рюте потвърди подкрепата на НАТО за Украйна

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте заяви пред украинския президент Володимир Зеленски, че „сигурността ви е от значение за нас“ при първото си посещение в Киев, след като пое поста тази седмица.

Рюте потвърди и обещанието на алианса, че един ден Украйна ще стане негов член, но Зеленски заяви, че иска западните съюзници неотложно да предоставят активната военна подкрепа, която някои от тях дават на Израел в битката му с Иран.

„Вашата сигурност е от значение за нас, вашата борба за свобода отразява нашите основни принципи и ценности“, каза Рюте на съвместна пресконференция и подчерта, че първото му посещение в чужбина като генерален секретар на НАТО показва силната подкрепа на алианса за Киев.

„Украйна е по-близо до НАТО от когато и да било преди и ще продължи по този път, докато си осигури членство в НАТО“, заяви Рюте, който зае поста на генерален секретар едва във вторник.

Зеленски каза, че иска съюзниците на Киев да свалят ракети и дронове, използвани от Русия в нападенията ѝ срещу Украйна, както направиха някои съюзници на Израел, когато Техеран нападна еврейската държава с ракети тази седмица.

„Работим с тях, за момента те не са готови да направя това“, допълни Зеленски. Той също така призова отново западните съюзници да позволят на Украйна да извършва удари дълбоко във вътрешността на Русия с оръжия, доставени от тях, като заяви, че те „бавят“ решението си.

„Без оръжия с голям обсег не можем да спрем Русия, която използва тези оръжия срещу нас, като унищожава всичко“, допълни той.

Представители на НАТО и дипломати очакват Рюте да запази приоритетите на предшественика си, норвежеца Йенс Столтенберг, като засили подкрепата за Киев, накара страните членки на НАТО да харчат повече за отбрана и задържи ангажимента на САЩ към сигурността на Европа.

В новата си роля бившият премиер на Нидерландия е изправен пред множество предизвикателства, включително възможно завръщане на скептично настроения към НАТО Доналд Тръмп като президент на САЩ, водещата сила в алианса, и призиви от източноевропейските съюзници за още подкрепления, за да се защитят от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 8
тошко_стоте_акаунта
преди 2 часа
Алехуйника кат се появи, и ефира се осссмърдява! ПФУУ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 27
Алехандро
преди 3 часа
https://postimg.cc/5jzJwmyWПромяната на фронта за последната една година 01.10.2023 г. - 01.10.2024 г., след завладяването от нацистите на тотално разрушеният Вугледар.* в червено превзетата от роснацисти територия. В синьо превзетата от Украйна територия.Пак повтарям, за аналоговите - това е за една година, през която година според ростроловете - фронта се разпадаше 300-а пъти, а руските свинье превземаха стотици, хиляди села и паланки! ?Бухахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 15
0pk
преди 3 часа
До: Алехандро как 0:0 бре, мислех че им еваваме маата на руснаците докато завлядяват всяка полянка и паланка по пътя към Берлин? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 25
Алехандро
преди 3 часа
Удар на украински безпилотни летателни апарати по нефтена база в област Воронеж тази нощ - голямо зарево!Също така огромен пожар на нефтената база в Пермска област, рф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 25
Алехандро
преди 3 часа
След 2,5 години безмилостно клане на няколко десетки хиляди ***, уничтожени над хиляда единици бронетехника, роснацистите завладяха град, от който остана само името му "град" - поредният тотално унищожен украински град, между другото с 30% етнически руснаци, също останали без нищо, бизнес, апартаменти, коли - 0:0!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
0pk
преди 4 часа
Още по на изток от падналия "Вухледар" ли ги укрепва тия позиции Украйна? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още