IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са възможности за подобряване на икономическите отношения между България и Китай?

През последната година спадът на износа на България към азиатската страна достигна 25%

22:00 | 26.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

"Възможности за подобряване на търговския баланс и икономическите отношения между България и Китай винаги има и то във всички посоки. Можем да увеличим сътрудничеството и износа, но за да имаме добри двустранни отношения, трябва да имаме обмяна преди всичко на култура, на учени, а впоследствие и на студенти." Това заяви Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тези студенти впоследствие стават китаисти или съответно българисти. Това всъщност са нашите посланици, които могат да кажат на по-голяма маса хора какво представлява Китай или какво представлява България. Това е много важно, защото следващата крачка е да се развиват икономическите отношения. Но това не може да бъде успешно, без да имаме такава подготовка", посочи събеседникът.

В последните години икономическите ни връзки са много ползотворни, но все още има възможности и ниши, които не са достатъчно развити. През последната година спадът на износа на България към Китай достигна 25%. За първите осем месеца, по данни на китайските митници, включително август, спадът е 25%. Пекин също отчита спад от 2,3% за първите седем месеца в износа си към България. 

„В този голям милиарден дисбаланс първите 15 стоки, които изнасяме са суровини, а вносът от Китай са неща с изключително висока добавена стойност. Дори продуктите с ниска митническа стойност са стоки с висока добавена стойност“, каза Динев.

На 1 октомври ще отбележим 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Ние сме втората страна, която е признала Китайската държава в съвременния ѝ вид, като първата - СССР - вече не съществува. Така че може да се счита, че ние сме първата страна, която я признава, добави Лъчезар Динев. "САЩ признават Китай и имат дипломатически отношения с Пекин чак след 1 януари 1979 година - тоест, цели 30 години след нас те разбират, че Китай е важна страна и може да се работи с нея". 

Как са се развивали официалните отношения между България и Китай и какви са ключовите моменти? Как чрез културно сближаване България и Китай могат да установят още по-дълготрайни и ползотворни отношения? 

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още