IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел отхвърли подкрепеното от САЩ предложение за примирие с Ливан

Премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал армията да продължи боевете

15:36 | 26.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел отхвърли предложенията за примирие с „Хизбула“, въпреки че съюзниците му, включително САЩ, призоваха за незабавно триседмично спиране на боевете, за да се позволи на дипломацията да предотврати по-широка война, предава Ройтерс.

„Няма да има примирие на север“, заяви външният министър Израел Кац в социалната мрежа Х. „Ще продължим да се борим срещу терористичната организация „Хизбула“ с цялата си сила до победа и безопасното завръщане на жителите на север в домовете им“, допълни той.

Изявлението попари надеждите за бързо уреждане, след като ливанският премиер Наджиб Микати изрази надежда, че скоро може да бъде постигнато примирие в Ливан, където стотици хиляди хора избягаха от домовете си в търсене на безопасност.

Световните лидери изразиха притеснение, че конфликтът, който се развива успоредно с войната на Израел в Газа, ескалира бързо.

Най-тежките боеве от близо две десетилетия насам между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ засилиха опасенията от нова израелска сухопътна офанзива отвъд ливанско-израелската граница.

САЩ, Франция и редица други съюзници призоваха за незабавно 21-дневно примирие по израелско-ливанската граница. Те също така изразиха подкрепа за примирие в Газа след напрегнати обсъждания в ООН.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който ще говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви, че все още не е дал отговора си относно предложението за примирие, но е инструктирал армията да продължи боевете. Твърдолинейни членове в правителството му заявиха, че Израел трябва да отхвърли всякакво примирие и да продължи да нанася удари срещу „Хизбула“, докато групировката се предаде.

През последната седмица Израел извърши най-тежките въздушни удари срещу Ливан от 2006 г. насам, при които загинаха над 600 души, след като месеците на трансграничен обстрел с „Хизбула“ почти се превърнаха в пълномащабна война.

„Хизбула“ изстреля стотици ракети срещу мишени в Израел, включително за първи път срещу търговския му център Тел Авив, въпреки че противовъздушната система на еврейската държава успя да ограничи щетите.

В отговор на въпрос дали скоро може да бъде постигнато примирие ливанският премиер Микати заяви пред Ройтерс: „Да се надяваме, че да“. Неговото служебно правителство включва министри, избрани от „Хизбула“, смятана от мнозина за най-влиятелната политическа сила в Ливан.

Въздушните удари на Израел се засилиха от понеделник, когато над 550 души бяха убити в най-кървавия ден в Ливан от края на гражданската война през 1975-1990 г.

Бомбардировките следват атаките от миналата седмица, когато пейджъри и уоки токита избухнаха в Ливан, като взеха редица жертви и раниха хиляди хора, включително членове на „Хизбула“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още