IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Климатичните промени удвояват вероятността за наводнения като последните в Централна Европа

Според нов доклад подобни дъждове са поне два пъти по-вероятни и със 7% по-проливни от обичайното

09:28 | 25.09.24 г. 4
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Вероятността проливни дъждове като тези, които причиниха опустошителни наводнения в Централна Европа този месец, е два пъти по-голяма заради климатичните промени, твърди нов доклад, публикуван в сряда. Авторите от научния сектор призовават политиците да действат, за да спрат глобалното затопляне, съобщава Ройтерс.

Най-лошото наводнение в Централна Европа от поне две десетилетия причини смъртта на 24 души, като градове потънаха в кал и отломки, сгради бяха повредени, срутиха се мостове, а властите получиха сметка за щетите, възлизаща на милиарди долари.

Докладът на World Weather Attribution – международна група учени, която проучва ефектите на климатичните промени върху екстремни метеорологични събития, открива, че четирите дни на дъждове, предизвиквани от бурята „Борис“, са били най-тежките, отчитани някога в Централна Европа.

Според доклада климатичните промени са направили подобни дъждове поне два пъти по-вероятни и със 7% по-проливни.

„За пореден път тези наводнения подчертават резултатите от предизвиканото от изкопаемите горива затопляне“, казва Джойс Кимутай, изследовател в Grathem Institute към Imperial College London и съавтор на изследването, в изявление.

„Докато петролът, газът и въглищата не бъдат заменени с възобновяема енергия, бури като „Борис“ ще отприщват дори по-силни валежи и ще причиняват опустошителни за икономиката наводнения“, добавя Кимутай.

Докладът твърди, че макар комбинацията от метеорологични модели, която причини бурята – включително движение на студен въздух над Алпите и много топъл въздух над Средиземно и Черно море – да е необичайна, климатичните промени са направили подобни бури по-интензивни и вероятни.

Според доклада се очаква подобна буря да се появява около веднъж на всеки 100 до 300 години при днешния климат със затопляне от 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

В документа се посочва още, че подобни бури ще доведат до поне 5% повече дъжд и ще се случват около 50% по-често от сега, ако затоплянето спрямо прединдустриалните нива достигне 2 градуса по Целзий. Това се очаква да стане през 50-те години на този век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 11
гъбко
преди 1 ден
До: cyclop Хех! Такива бури с последващи големи наводнение се случват веднъж на 100г, ако температурите не надхвърлят 1,3 градуса от пред индустриалните нива. Ама тя вече е премината тази граница. Сега ще се случват по веднъж на 50г, а възможно и по-често. Последното такова наводнение беше 1997г. Даже ти беше възмутен, че тогава било с 20см по-високо нивото на водите, а сега видиш не било така. Да та запитам, каква е разликата от 20см при условие, че реката с ниво от 1,5-2м се е повишила с 7м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 ден
Е, не мога да не отчета ,че бързо реагирахте с поправянето ...И това е напредък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 ден
Подобни доклади са си абсолютни глупости , няма да го коментирам, но пък няма как да не отбележа забележителният новобългарски на Вики Тошкова.: "...Климатичните промени удвоят вероятността за наводнения..." Яко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
cyclop
преди 1 ден
"Според доклада се очаква подобна буря да се появява около веднъж на всеки 100 до 300 години при днешния климат със затопляне от 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива" ТОВА ЛИ Е ЧЕСТОТО БЕ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още