IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия е генерирала най-много съдържание с AI, за да влияе на вота за президент в САЩ

Русия е много по-усъвършенстван играч и по-добре разбира как работят изборите в САЩ, коментира представител на американската администрация

09:19 | 24.09.24 г. 4
Снимка: Marc Piscotty/Getty Images
Снимка: Marc Piscotty/Getty Images

Русия е генерирала повече съдържание с изкуствен интелект (AI), за да влияе на изборите за президент в САЩ, отколкото всяка друга чуждестранна сила, като част от по-широките си усилия да подкрепи републиканския кандидат Доналд Тръмп пред демократа Камала Харис, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на американското разузнаване.

Представителят на Кабинета на директора на националното разузнаване (ODNI), говорейки под условие на анонимност, е направил коментара в брифинг за репортери относно предполагаемата употреба на AI от Русия и други държави с цел влияние на вота на 5 ноември.

AI съдържанието, създадено от Москва „съответства на по-широките усилия на Русия да подкрепи кандидатурата на бившия президент (Тръмп) и да очерни вицепрезидента (Харис) и Демократическата партия, включително чрез конспиративни наративи“, казва той.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на запитване за коментар. Русия по-рано отрече намеса в изборите в САЩ.

Подобно на други форми на изкуствен интелект, генеративният AI се обучава чрез съществуващите данни. Използвайки това обучение, той създава ново съдържание като текст, снимки и видеа, които изглеждат като създадени от човек.

Представителят на ODNI заявява, че Русия е генерирала повече AI съдържание, за да повлияе на изборите през ноември от всяка друга държава, но не е уточнил обема на това AI съдържание.

Според него Русия е много по-усъвършенстван играч и по-добре разбира как работят изборите в САЩ и какви са подходящите цели.

Запитан как Русия разпространява AI съдържанието, служителят посочва съобщение на Министерството на правосъдието от 9 юли за прекъсването на предполагаема операция, подкрепена от Москва, която е използвала акаунти в социалните медии с изкуствен интелект, за да разпространява прокремълски послания в САЩ и на други места.

Представителят твърди, че „руски участници“ са изфабрикували широко разпространило се видео, в което жена твърди, че е станала жертва на автомобилна катастрофа, предизвикана от Харис. Видеото обаче е било инсценирано, а не създадено чрез изкуствен интелект, казва той. Миналата седмица Microsoft заяви, че според нейно разследване видеото е дело на тайна руска операция за дезинформация.

Китай използва AI съдържание, опитвайки се да повлияе на начина, по който го възприемат по света, но не и на резултата от изборите в САЩ, казва още официалното лице.

„Китай използва AI в по-широки операции за оказване на влияние, като се стреми да формира глобални възгледи за Китай и да засилва разединяващите политически въпроси в САЩ“, казва той. „Засега не виждаме Китай да използва AI за конкретни операции, насочени към резултатите от изборите в САЩ“.

Ирански участници са използвали ИИ, за да помагат за генерирането на публикации за социалните медии и „да пишат неавтентични новинарски статии за сайтове, които твърдят, че са истински новинарски сайтове“, казва представителят.

Съдържанието, създадено от иранските участници, е на английски и испански език. То е насочено към американските гласоподаватели „от целия политически спектър по поляризиращи въпроси“ като Израел и конфликта в Газа, както и към кандидатите за президент, добавя той.

Иранската мисия към ООН не е отговорила веднага на молбата за коментар. По-рано Иран отрече да се е намесвал във вота в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 2 дни
Браво на Русия .! Щом те определят кой да спечели изборите в Америка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 2 дни
До: Tikva007 П. лъже. Винаги! Ройтерс, Скай Нюз и прочие представители на американското разузнаване са винаиги честни. Гъбко ей сега ще ти обясни. Имай търпение. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 дни
А сега де, кой лъже - Ройтерс или Скай Нюз: * https://youtube.com/watch?v=e7saQRtELm0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още