IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел подложи "Хизбула" на най-интензивната бомбардировка от началото на конфликта

Еврейската държава съобщи, че е поразила 290 мишени, "Хизбула" атакува военновъздушна база с десетки ракети

11:42 | 22.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел и „Хизбула“ влязоха в тежка престрелка в неделя, като израелски бойни самолети извършиха най-интензивната бомбардировка в почти едногодишния конфликт в южната част на Ливан, а „Хизбула“ изстреля ракети дълбоко в северната част на Израел, предава Ройтерс.

Израелската армия съобщи, че е поразила 290 мишени в събота, вкючително хиляди ракетни установки на „Хизбула“, и допълни, че ще продължи да нанася удари срещу още цели.

Израел затвори училища, ограничи събиранията в много северни области и нареди на болниците там да пренесат дейностите си в обекти с допълнителна защита от ракетен обстрел.

Правителството в Ливан не беше издало указания към неделя сутринта.

Конфликтът, който ескалира остро през тази седмица, започна, след като „Хизбула“ отвори втори фронт срещу Израел, след като еврейската държава започна война с „Хамас“ в палестинската област Газа, предизвикана от нападенията в Южен Израел на 7 октомври, извършени от палестинската групировка.

Звукът от сирени се чуваше в Израел през цялата нощ, след като множество ракети бяха изстреляни от Ливан и Ирак, повечето от които бяха прихванати от израелските системи за противовъздушна отбрана, съобщи армията.

Поразени бяха редица сгради, включително къща, която пострада тежко в близкия израелски град Хаифа. Спасителни екипи лекуваха ранените, но няма съобщения за жертви. Жителите бяха инструктирани да останат в бомбоубежища и бункери.

„Хизбула“ съобщи, че е обстрелвала израелската военновъздушна база „Рамат Давид“ с дъжд от ракети при най-дълбоките си удари от началото на враждебните действия.

Представител на „Ислямска съпротива“ в Ирак, групировка, подкрепена от ирански въоръжени фракции, съобщи, че е извършила нападения с крилати ракети и дронове срещу Израел рано сутринта в неделя като част от „нова фаза в нашата подкрепа на фронта“ за Ливан. „Ескалацията в Ливан означава ескалация в Ирак“, допълни представителят.

Ходът ще предизвика опасения, че конфликтите в Газа и Ливан може да обхванат и останалата част от региона.

Специалният координатор на ООН в Ливан Жанин Ени-Пласшаре заяви в публикация в социалната мрежа Х, че „регионът се намира на ръба на предстояща катастрофа, няма военно решение, което да засили безопасността на едната или на другата страна“.

Ескалацията на нападенията се случи по-малко от 48 часа след израелски въздушен удар срещу командири на „Хизбула“ в предградие на ливанската столица. Броят на загиналите при удара нарасна до 45 души, съобщи в неделя ливанското министерство на здравеопазването.

„Хизбула“ съобщи, че 16 членове, включително високопоставеният ръководител Ибрахим Акил и друг командир, Ахмед Уахби, са сред загиналите в петък при най-кървавия удар от началото на конфликта с Израел.

Ударът в петък беше извършен след два дни на израелски атаки срещу „Хизбула“ тази седмица, при които бяха взривени пейджъри и уоки токита, използвани от членове на ливанската групировка.

Броят на загиналите при тези нападения, за които се смята, че са били извършени от Израел, нарасна до 39 души, а ранените бяха над 3000. Израел нито потвърди, нито отрече участие в нападенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 22.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още