IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще пострада ли имиджът на либералната демокрация за хората от Латинска Америка при Тръмп?

Може ли Камала Харис да стане предпочитания кандидат заради заявки за по-добро отношение към региона, коментира Стоил Цицелков

13:28 | 21.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Държавите, които имат споразумение за свободна търговия със САЩ, със сигурност се радват на един предвидим и стабилен партньор, но чисто идеологически и политически целият регион се наклони доста силно наляво и дори наречените десни центристки движения, които са популистки, изповядват леви идеи и това идва от Изтока и Китай. Този коментар с прогнози за политиките на кандидат-президентите в САЩ спрямо Латинска Америка направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка,.

„Държавите в Латинска Америка традиционно са зависими от САЩ и политиките им. Сега големият въпрос пред държавите в региона е – кой ще стане бъдещият президент и каква ще бъде политиката му“, посочи той. И обясни, че Джо Байдън оставя политика на прозрачност и предвидимост, фокусирана предимно върху търговските отношения, отколкото запазването на лидерската роля на САЩ като носител на демокрацията в региона.

Той допусна, че влиянието на гласа на латиноамериканците ще повлияе на изборния резултат.  

Цицелков отбеляза, че латиноамериканските избиратели в САЩ са рекорден дял от избирателите. Те наброяват 36 милиона души, а проучванията сочат, че немалка част от този електорат вече клони към Тръмп, въпреки реториката му. „Това се дължи на пасивността на администрацията на Байдън около кризите в региона, докато републиканецът е заобиколен от хора, които имат голямо познание за региона“, отчете анализаторът.

Той съобщи, че очакванията са, че Камала Харис ще продължи сегашната траектория, втвърдявайки тона особено за теми като миграцията. „В контраст Доналд Тръмп използва антимигрантска реторика, за която няма политическа основа, а по-скоро се използва с цел привличане на даден тип електорат“, обясни Цицелков.

По думите му разликите между двамата кандидати се основават на три ключови точки – миграция, търговия и енергетика. „Тръмп често говори за възобновяване на традиционната тежка индустрия, което би подсилило пазара на петрол. От друга страна, ако Харис продължи политиките на сегашното правителство, ще видим възход на литиевия сектор. Това е изключително важно за Латинска Америка, тъй като част от държавите там залагат именно на износа си на петрол, а другите разполагат с големи залежи на литий“, коментира Цицелков.

Анализаторът подчерта, че облекчението на регулациите за износ, което САЩ предостави на Венецуела, бе грешка на администрацията. „Облекчаването на режима и даване на възможност на Мадуро да изнася петрол, което бе добре за някои американски компании, всъщност позволи на режима да се утвърди и да има ресурси в една много тежка икономическа и хуманитарна ситуация. Според мен администрацията на демократите е длъжник на хората във Венецуела. Разчита се, че Тръмп би бил по твърд“, посочи Цицелков.

Какви ще са прагматичните предложения на Тръмп, които ще привлекат още повече гласоподаватели? Кои държави ще бъдат фаворизирани при една администрация на Тръмп? Каква ще е позицията на САЩ към Венецуела? Ще се конфронтират ли или ще са повече допирните точки на САЩ с Бразилия в борбата с климатичните промени и икономическите ползи при бъдещия американски президент?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още