IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Павел Бандилов: Никой не предлага решение за дълга на САЩ

Ще остане ли ЕС само с обсъждането на доклада на Марио Драги, коментира изпълнителният директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ

16:11 | 20.09.24 г. 4
Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg

Доналд Тръмп и Камала Харис продължават да заобикалят една много важна тема – дълговете на американската икономика. Това е един от големите проблеми в САЩ, който се замита под килима. Дългът вече е над 35 трлн. долара. Притеснително е, че за година се е увеличил с 400 млрд. долара. Никой обаче не предлага решение. Големите инвеститори с право са притеснени от бъдеща евентуална рецесия. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ.

Бандилов смята, че пред инвеститорите стои е въпросът дали тези 0,5 пр.п., с които Федералният резерв намали основната лихва не изразяват загриженост за състоянието на американската икономика. „Всичко зависи от това дали дългът ще продължи да се увеличава и с какви темпове“, посочи той.

Той е на мнение, че темата за Украйна не е толкова наболяла от геополитически съображения, а трябва да се разглежда в контекста на нарастващия дълг. „Това е още един разход, който американските данъкоплатци трябва да поемат. Големият печеливш от конфликта е Китай, който купува руски петрол на ниски цени и инвестира в бившите съветски републики“, поясни Павел Бандилов.

Според него за мнението на европейските инвеститори може да се съди, като се проследи начина, по който те инвестират средства. „Повече от няколко месеца има сериозни нетни изтегления от ликвидните фондове. Докладът на Марио Драги е едно от малкото хубави неща, които Европейският съюз е произвел през последните няколко години. Моите опасения са, че ще останем само с обсъждането и нищо няма да се промени. Германия е една от пречките ЕС да достигне до някакво завършено положение. В момента е много трудно да опишем какво е ЕС и каква е структурата му“, анализира сложната геополитическа ситуация на Стария континент Бандилов.

И напомни, че през последните 20 години ЕС насочи икономическите си усилия към зелената политика и развиване на социално отговорен бизнес, а в същото време американските компании не се интересуваха от това, а преследваха растеж и развитие.

„Сега плащаме цената на тази политика. Европа няма компании като Intel, изостава с производството на чипове, развитието на изкуствен интелект и други. Липсва подкрепа за тази индустрия. Всички иновативни европейски компании в някакъв момент се преместват или бъдат придобивани от САЩ“, обясни една от причините за липсата на конкурентоспособност на ЕС мениджърът. И добави, че проблемът в Европа са и тежките регулации, като даде за пример автомобилния пазар и слабото търсене на електромобили.

Как реагират инвеститорите на намалението на лихвите от Фед с 0,5 пр.п. вместо с 0,25 пр.п.? Балансирани ли са рисковете за заетостта и инфлацията в САЩ? Ще има ли компетентност Екатерина Захариева да поеме ресора в Европейската комисия в сферата на иновациите и стартъпите? Хваща ли отново европейската бюрокрация кормилото на икономиката? Възможен ли е Големият взрив, предложен от Марио Драги? Има ли потенциал да завърши обединението в ЕС? Имат ли проблем инвеститорите с модела на финансиране в Европа, който е много предпазлив за сметка на рисковия капитал на САЩ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 6 дни
До: baba_meca, ee и ние имаме дългове, гониме май 50 мил. Може и ние да ударим джакпута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
baba_meca
преди 6 дни
До: khао А защо ми е да мра заради дълговете на некакви си неудачници. Да си фалират както си му е реда. Нито са първите, нито са последините...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
khао
преди 6 дни
Аз предлагам да спретнем една термоядрена война, и така ще издухаме всички дългове. Гарантирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още