IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел нанесе тежки въздушни удари срещу Южен Ливан, САЩ призоваха за сдържаност

Израелската армия съобщи, че при операцията са поразени сто ракетни установки и други цели

08:56 | 20.09.24 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелски военни самолети нанесоха късно в четвъртък най-интензивните си удари срещу Южен Ливан в близо едногодишната война в региона. Ходът засили конфликта между Израел и ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ на фона на призиви за сдържаност, предава Ройтерс.

Белият дом съобщи, че дипломатическо решение е постижимо и неотложно, а Великобритания призова за незабавно спиране на огъня между Израел и „Хизбула“. САЩ „се опасяват и притесняват от възможна ескалация“, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг.

Интензивните въздушни удари последваха атаките по-рано през седмицата срещу Ливан и „Хизбула“, при които бяха взривени уоки-токи устройства и пейджъри на „Хизбула“. При нападенията, за които беше обвинен Израел, загинаха 37 души, а около 3000 бяха ранени в Ливан.

Израелската армия съобщи, че при операцията късно в четвъртък, която е продължила два часа, нейни самолети са нанесли удари на стотици реактивни системи за залпов огън в Южен Ливан, които трябвало да бъдат използвани скоро срещу Израел.

Бомбардировката е включвала над 52 удара в Южен Ливан след 21 ч. местно време, съобщи ливанската осведомителна агенция NNA. Трима източници от ливанските сили за сигурност заявиха, че това са били най-тежките въздушни удари от началото на конфликта през октомври.

За момента няма съобщения за жертви.

Израелската армия заяви, че ще продължи да атакува „Хизбула“ и допълни, че ударите ѝ в четвъртък са поразили около сто ракетни установки, както и други цели в Южен Ливан.

В телевизионно обръщение в четвъртък лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала заяви, че взривовете на устройства във вторник и сряда са „преминали всички червени линии“.

„Врагът излезе от контрол и наруши всякакви закони и нравствени правила“, каза той и допълни, че атаките „може да бъдат считани за военни престъпления и обявяване на война“.

Израел не е коментирал директно взривовете на устройствата, които според източници на силите за сигурност вероятно са дело на разузнавателната му служба „Мосад“, тъй като тя има дълга история с извършването на изпипани нападения на чужда територия.

Ливанската мисия в ООН съобщи в писмо до Съвета за сигурност в четвъртък, че Израел е отговорен за взривяването на устройствата чрез електронни съобщения и взривове, заложени в тях, преди да пристигнат в Ливан. Това е в унисон с теориите, които се разпространяват след взривовете.

15-членният Съвет за сигурност трябва да проведе заседание днес във връзка с експлозиите. Ливанският премиер Наджиб Микати призова Съвета за сигурност да възприеме твърда позиция за спиране на израелската „агресия“ и „технологична война“.

Израел се зарече, че „Хизбула“ ще плати „нарастваща цена“

Докато течеше обръщението на Насрала, израелски военни самолети нанесоха въздушни удари срещу Бейрут. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви късно в четвъртък, че Израел ще продължи военните си действия срещу „Хизбула“.

„В новата фаза на войната има значителни възможности, но и значителни рискове. „Хизбула“ счита, че е преследвана и че поредицата от военни действия ще продължат“, заяви Галант в комюнике.

„Нашата цел е да осигурим безопасно връщане на хората от Северен Израел в домовете им. С течение на времето „Хизбула“ ще плати нарастваща цена“, допълни той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика тесния си кръг от министри за консултации, съобщи израелската телевизия Channel 13 News.

Двама израелски войници бяха убити при сражения в четвъртък в Северен Израел, съобщи израелската армия.

Насрала заяви, че се надява израелските войски да влязат в Южен Ливан, тъй като това би създало „историческа възможност“ за подкрепяната от Иран групировка.

Военна ескалация, убийства или пълномащабна война няма да върнат израелските жители в граничната зона, допълни той.

Израел ще се изправи пред „смазващ отговор от осите на съпротива“, заяви командирът на иранските Революционни гвардейци Хосеин Салами пред Насрала в четвъртък, цитиран от държавните медии. Той имаше предвид коалиция от подкрепяни от Иран бунтовнически групировки, включително „Хизбула“, хутите в Йемен, „Хамас“ и въоръжени групировки в Ирак и Сирия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е в Париж, призова за сдържаност и допълни, че не иска ескалиращи действия от която и да било страна, които ще затруднят постигането на споразумение за примирие в Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
V.At.
преди 6 дни
Преди време четох един коментар на украински полеви командир. Той каза "Ние се научихме да убиваме с дронове за 250 долара, руснаците също. Но не е ясно след войната тези знания в чии ръце ще попаднат."Това по повод радостта, как израелците са прецакали арабите. Не е ясно тази технология в чии ръце ще попадне. Да ни подслушват е ясно, свикваме, но и да има възможност някой да ни убие? Въпрос на време е тези, които до момента не са се сетили, че е възможно, да го направят. Въпрос на време и пар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 24
гъбко
преди 6 дни
На мен ми хареса, как израелците разпиляха червата на хизбулистите по пода. Елегантно и ефективно! По шестобалната система им пиша 7+!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
sssaaa
преди 6 дни
До: khao а Израелците като избомбиха цели квартали и градове в Газа, а сега започват и в Ливан, това не е проблем нали? Това е Демократичен акт на отбрана. Само случаят с пейджърите има над 3000 ранени цивилни. За снощните бомбардировки ще разберем скоро колко са цивилните жертви. Ама викаш няма проблем, те тия там са трета ръка хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 6 дни
До: sssaaa изрелците са като наперени петлета и са силни щото зад тях седи питбула, плашещ околните страхливи мстии. Само дето тоя питбул е поодъртял и полека-лека му падат зъбките. Иначе страхливите арабели в някакъв момент ще съберат смелост и ерата на кръстоносните походи ще приключи завинаги. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
sssaaa
преди 6 дни
А бе и това нападение в чужда суверенна страна е Демократичен акт на отбрана? Жалки нuщожеcтва! Ако Путин така убиваше и раняваше невинни щеше да има незнам си какво осъждане, ама чaфутите като го правят е с Демократична цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още