IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия спира да одобрява износ на оръжия за Израел

Миналата година Берлин одобри износ на оръжия за еврейската държава на стойност 236,5 млн. евро

08:40 | 19.09.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е замразила новия износ на оръжия за Израел, докато разреши правни предизвикателства, сочи анализ на данни, видян от Ройтерс. Те са потвърдени и от източник, близък до министерството на икономиката.

Източник цитира високопоставен преставител на правителството, който е заявил, че министерството е спряло работа по одобряването на разрешенията за износ на оръжия за Израел заради правен и политически натиск от съдебни искове, в които се твърди, че този износ от Германия нарушава хуманитарното право.

Министерството на икономиката не е отговорило на молба за коментар, но германското правителство публикува комюнике по въпроса.

„Няма бойкот на германския износ на оръжия за Израел“, каза говорителят на правителството Щефан Хебещрайт.

Миналата година Германия одобри износ на оръжия за Израел на стойност 236,5 млн. евро, включително военно оборудване и оръжия. Това е било десетократно увеличение спрямо 2022 г., сочат данни на министерството на икономиката, което одобрява разрешенията за износ.

Но миналата година разрешенията са намалели, от януари до 21 август са предоставени разрешения за оръжеен износ на стойност едва 14,5 млн. евро, сочат данни на Министерството на икономиката, предоставени в отговор на парламентарен въпрос.

От тях оръжията за водене на война съставляват едва 32 449 евро.

В защитата си по две дела, едното пред Международния съд, а другото в Берлин, заведено от Европейския център за конституционни и човешки права, правителството отбелязва, че не са изнесени оръжия за война въз основа на лиценз, предоставен след атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, освен резервни части по дългосрочни договори, допълва източникът.

Нито едно от делата, които оспорват германския оръжеен износ за Израел не е успяло до момента, включително дело, заведено от Никарагуа пред Международния съд.

Разногласия за износа на оръжия в германското правителство

Но проблемът създава разногласия в правителството, като канцлерството запазва подкрепата си за Израел, докато министрите на икономиката и на външните работи, които са от „Зелените“ и са чувствителни към критики от членове на партията, все повече критикуват администрацията на Нетаняху.

Правни спорове в Европа накараха и други съюзници на Израел да направят пауза или да замразят износа на оръжия.

Този месец Великобритания замрази 30 от 350 разрешения за износ на оръжия за Израел заради притеснения, че еврейската държава може да нарушава международното хуманитарно право.

През февруари нидерландски съд нареди на Нидерландия да спре целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради притеснения за тяхното използване при нападения срещу цивилни мишени в Газа.

Администрацията на американския президент Джо Байдън тази година направи пауза, но след това възобнови доставките на някои бомби за Израел след опасения относно използването им в гъстонаселената Газа.

Одобренията и доставките на други видове оръжия в по-прецизни системи продължиха, тъй като американските официални представители заявиха, че Израел се нуждае от способности да се защитава.

Александър Шварц, адвокат в Европейския център за конституционни и човешки права, който е завел пет дела срещу Берлин, заяви, че предполагаемият значителен спад на одобренията за 2024 г. показва истинско, но вероятно временно, нежелание за доставка на оръжия за Израел.

„Но не бих тълкувал това като съзнателна промяна в политиката“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: sssaaa даприпомним на проссстата копейка, че Хамас нахлуха в Израел, след заповед от Масква и Иран и отвлякоха над 1000 човека плюс една камара избити... Периодично получават заплове по 200 ракети сделани в расия... от къде ли ги имат? Та се пита кой е агресора... не чакам отговор от тъъъпак като теб! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 седмица
В побъркан свят живеем. Американците пращали бомби на Израел, които да бъдат използвани за Отбрана. Няма такава Демокрация братче. Нахлуваш в чужда територия, започваш да бомбиш цели квартали и градове, а Американците ти помагат в "отбрана" за да можеш да продължиш да бомбиш наред в чужда държава. Егати отбраната аз. От другата страна в Украйна е на другия полюс. Разбирам там да дават за отбрана, ама тук на нашественика да дават бомби не. Та в отбрана е този, който САЩ решат. Демократично, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 19
Алехандро
преди 1 седмица
Точно така, пазете ги за Украйна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още